• Declarația sub jurământ conținea fapte de investigație extrem de importante și detaliate.
  • Printre înregistrările confiscate în timpul percheziției fără precedent din locuința unui fost președinte se numără documente marcate Top Secret, Secret și Confidențial.
  • Trump se confruntă, de asemenea, cu un control juridic pentru eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din noiembrie 2020.

Departamentul de Justiție al SUA s-a opus luni cererilor de desecretizare a declarației de avere folosite pentru a justifica percheziția efectuată săptămâna trecută de Biroul Federal de Investigații la reședința din Florida a fostului președinte american Donald Trump.

Mai multe instituții media americane și membri republicani ai Congresului au cerut unui judecător din Florida să facă publică declarația sub jurământ care a stat la baza percheziției, care a declanșat o furtună politică într-o țară deja aspru divizată.

Departamentul de Justiție a precizat, într-un document depus la un tribunal districtual din SUA, că mandatul de percheziție și o chitanță pentru obiectele confiscate din casa lui Trump de la Mar-a-Lago în timpul raidului de săptămâna trecută au fost deja făcute publice.

Recomandări

UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE
CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER

Dar a susținut că declarația sub jurământ, care prezintă argumentele FBI pentru care mandatul de percheziție ar trebui aprobat, prezintă un set de considerații foarte diferite.

Care sunt motivele din spatele confidențialității

Rămân motive imperioase, inclusiv pentru a proteja integritatea unei anchete în curs de desfășurare a aplicării legii care implică securitatea națională, care susțin menținerea sub sigiliu, a declarat departamentul.

Acesta a precizat că guvernul a avut un interes imperios, primordial, de a păstra integritatea unei anchete penale în curs de desfășurare, a spus acesta. Declarația sub jurământ, a adăugat acesta, conținea fapte de investigație extrem de importante și detaliate, precum și informații extrem de sensibile despre martori, inclusiv despre martorii intervievați de guvern.

Departamentul de Justiție a precizat că, în cazul în care instanța va ordona publicarea declarației sub jurământ, redacțiile solicitate vor fi atât de extinse încât vor face ca restul textului nesigilat să fie lipsit de conținut semnificativ.

Printre înregistrările confiscate în timpul percheziției fără precedent din locuința unui fost președinte se numără documente marcate Top Secret, Secret și Confidențial. Trump, care ar umări o nouă candidatură la Casa Albă în 2024, a denunțat raidul FBI și a susținut că toate materialele confiscate în timpul percheziției au fost anterior declasificate.

Mandatul de percheziție la locuința lui Trump, care a fost aprobat personal de procurorul general Merrick Garland, a ordonat FBI să confiște înregistrări deținute ilegal, încălcând trei statute penale, inclusiv unul care intră sub incidența Legii spionajului, care consideră infracțiune obținerea sau păstrarea ilegală de informații privind securitatea națională.

Trump se confruntă, de asemenea, cu un control juridic pentru eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din noiembrie 2020 și pentru atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii săi. Trump a fost pus sub acuzare pentru a doua oară în mod istoric de către Cameră după revolta de la Capitoliu – a fost acuzat de incitare la insurecție – dar a fost achitat de Senat.