• În timpul conferinței, Biden a făcut două gafe majore – l-a numit pe Președintele Ucrainei „Președintele Putin” și s-a referit la propria vicepreședintă Kamala Harris ca „vicepreședinta Trump”.
  • Deși Biden a insistat că va merge mai departe și că este încrezător că îl poate învinge pe Donald Trump, mai mulți democrați așteaptă să anunțe propria ruptură cu Președintele.
  • Luni, Președintele are un alt interviu de profil, cu Lester Holt de la NBC.

Joe Biden a urcat pe scenă la conferința sa de presă de joi seară cu totul în joc – președinția sa, speranțele sale de realegere, viața sa politică, conform BBC.

Dacă acestea au fost mizele, el abia le-a recunoscut în timpul sesiunii de o oră care a marcat sfârșitul unui Summit NATO. El a respins preocupările legate de campania sa și a promis că nu luptă pentru moștenirea sa, ci pentru a termina munca pe care a început-o când a preluat funcția în 2021.

„Dacă încetinesc și nu îmi pot face treaba, este un semn că nu ar trebui să o fac”, a spus el. „Dar nu există încă niciun indiciu în acest sens”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

La câteva minute după încheierea conferinței de presă, alți câțiva membri democrați ai Congresului i-au cerut public lui Biden să demisioneze, alăturându-se astfel altor cel puțin o duzină de parlamentari din partidul președintelui.

Întrebarea pentru campania lui Joe Biden este dacă porțile se vor deschide acum sau dacă valul se va menține. Situația nu va fi ajutată de două gafe îngrozitoare care vor rămâne în memoria tuturor celor care au urmărit.

În primul său răspuns, a numit-o pe propria sa vicepreședintă, Kamala Harris, „vicepreședinta Trump” – un gest dureros în fața unei audiențe naționale de televiziune. Aceasta a avut loc la doar o oră după o altă greșeală care a ținut prima pagină a ziarelor la un eveniment NATO, când Biden l-a prezentat pe Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski drept „Președintele Putin”.

A corectat rapid prima greșeală verbală în care a fost implicat liderul Ucrainei. Pe cea de-a doua nu a prins-o, chiar dacă unii reporteri din sală murmurau surprinși și câțiva dintre secretarii de top ai cabinetului său stăteau cu fața de piatră în rândul din față al publicului. Aceste momente – singurele poticneli majore dintr-o apariție altfel constantă, dacă nu chiar viguroasă – îi vor determina cu siguranță pe democrații nervoși să se întrebe dacă vor mai urma și alte gafe dacă președintele își continuă campania.

Dar cel puțin pentru moment, Biden a părut un războinic fericit, insistând că va merge mai departe. El a râs și a zâmbit în timp ce era asaltat de întrebări și a spus că poate ține pasul cu Vladimir Putin din Rusia și Xi Jinping din China, chiar dacă răgușeala și tusea care au fost afișate în timpul dezbaterii sale de acum două săptămâni păreau să persiste.

El a insistat din nou că nu are nevoie de teste cognitive, spunând reporterilor că, dacă ar fi consultat „doi doctori sau șapte”, criticii săi nu ar fi mulțumiți. Campania electorală, a spus el, abia a început și a repetat din nou că este încrezător că îl poate învinge pe Donald Trump în alegerile din noiembrie.

Mai mulți politicieni democrați așteaptă în culise, potrivit rapoartelor, gata să anunțe propria lor ruptură cu Președintele, după ce au așteptat până la încheierea acestui summit NATO pentru a-și exprima îngrijorarea. Și aceasta este doar prima rundă de teste pentru Președintele în dificultate. Luni are un alt interviu de profil, cu Lester Holt de la NBC. Donatorii sunt neliniștiți, iar mai devreme, joi, mai multe rapoarte au sugerat că până și persoane din campania președintelui plănuiau modalități de a-și conduce candidatul spre ieșire.

În ciuda tuturor acestor lucruri, Biden a precizat că va fi o sarcină dificilă să i se smulgă nominalizarea. În vârstă de 81 de ani, a ținut uneori pupitrul cu două mâini și a insistat că este „persoana cea mai calificată” pentru a conduce țara.

Citește și