• Proteste masive au avut loc în Venezuela împotriva victoriei contestate a lui Nicolas Maduro în alegerile prezidențiale.
  • María Corina Machado a îndemnat protestatarii să nu se teamă și să continue lupta pentru transparență electorală.
  • Guvernul venezuelean a reacționat cu represiune față de proteste, iar ONU a condamnat violența împotriva demonstranților.

Susținătorii opoziției s-au adunat în toată Venezuela pentru a protesta împotriva victoriei contestate a lui Nicolas Maduro în alegerile prezidențiale de luna trecută, conform BBC.

Liderul opoziției, María Corina Machado, s-a alăturat miilor de protestatari din capitala Caracas și i-a îndemnat să nu se teamă. Machado, care s-a ascuns după ce a fost acuzată de insurecție, a declarat că nu există nimic mai presus de vocea poporului și că poporul a vorbit.

Poliția și armata au fost desfășurate în forță în timp ce susținătorii lui Maduro au organizat, de asemenea, o demonstrație.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

„Nu vom părăsi străzile”, le-a spus Machado protestatarilor, mulți dintre aceștia fluturând copii ale proceselor-verbale de la secțiile lor de votare ca dovadă a victoriei. Ea a făcut apel la proteste la nivel național pentru a intensifica presiunea asupra lui Maduro de a ceda. Unii demonstranți păreau hotărâți să continue. „Acesta este un guvern criminal care vrea să se mențină la putere. Miros libertatea, nu am de ce să mă tem”, a declarat Adriana Calzadilla, citată de agenția de presă AFP.

Maduro a insistat că a câștigat un al treilea mandat de șase ani, dar opoziția a publicat numărători care, potrivit acesteia, arată că Edmundo Gonzalez, a câștigat cu o marjă largă. Vorbind dintr-o locație neidentificată, Gonzalez a declarat că este timpul pentru o „tranziție ordonată”. La mitingul său rival, dl Maduro l-a ironizat pe Gonzalez, spunând că acesta „trăiește într-o peșteră”.

Comisia electorală, controlată de aliații lui Maduro, a refuzat să publice rezultate detaliate, dar a declarat că acesta a câștigat cu 52% din voturi. Observatorii independenți au declarat că a lipsit transparența.

De la alegeri, au izbucnit proteste antiguvernamentale și sute de persoane au fost arestate de forțele de securitate, care rămân loiale Președintelui Maduro.

Potrivit guvernului venezuelean, peste 2.400 de persoane au fost reținute începând cu 29 iulie, ziua în care a fost anunțat rezultatul contestat al alegerilor.

ONU a denunțat faptul că protestele de stradă și criticile pe rețelele de socializare au fost întâmpinate cu o „represiune feroce” din partea statului.

Manifestații similare au avut loc în orașe din întreaga lume, din Australia până în Spania, precum și în Regatul Unit, Canada, Columbia, Mexic și Argentina. Uniunea Europeană, Statele Unite și o serie de țări din America Latină au refuzat să recunoască rezultatul.

Citește și