• Amânarea unui plan de guvernare civilă în Gaza, așa cum a făcut Netanyahu de luni de zile, a lăsat un vid în mare parte din enclavă.
  • În lipsa unei strategii clare și fără o viziune pentru „ziua de după”, trupele israeliene riscă să fie târâte într-un război care va dura ani, nu luni.
  • Răutățile dintre Prim-ministru și Ministrul Apărării nu sunt un secret, dar ultima ieșire în public a fost o mișcare dramatică.

Când Yoav Gallant a înregistrat o declarație televizată în care critica reformele judiciare din Israel în martie 2023, Benjamin Netanyahu l-a demis. Câteva zile mai târziu, după proteste masive de stradă, Ministrul Apărării a fost repus în funcție, scrie Sky News.

Gallant a ieșit din nou la televizor pentru a-l critica pe Premierul israelian, de data aceasta din cauza lipsei unui „plan de a doua zi” pentru Gaza. El a lăsat să se înțeleagă că indecizia lui Netanyahu dăunează securității țării și duce la un control militar de-facto asupra Gaza.

Răutățile dintre Prim-ministru și Ministrul Apărării nu sunt un secret, dar această ieșire în public a fost o mișcare dramatică. Faptul că acesta rămâne în funcție, în ciuda apelurilor de extremă-dreapta de a-l demite, spune la fel de multe despre slăbiciunea lui Netanyahu și despre logica din spatele intervenției lui Gallant.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Miercuri seară, cam în același timp în care Gallant își ținea conferința de presă, cinci soldați israelieni au fost uciși și șapte grav răniți într-un incident cu focuri de armă în Jabaliya, în nordul Gaza. Jabaliya a fost una dintre primele zone în care au intrat forțele israeliene, după 7 octombrie.

În urmă cu patru luni, acestea au anunțat că au dezmembrat batalioanele Hamas din tabăra de refugiați și, cu toate acestea, au fost forțate să se întoarcă, în număr mare, deoarece Hamas s-a regrupat și rămâne o amenințare acolo. Asta fac insurgenții, dar se pare că Netanyahu nu a reușit să prevadă acest lucru.

Amânarea unui plan de guvernare civilă în Gaza, așa cum a făcut Netanyahu de luni de zile, a lăsat un vid în mare parte din enclavă și astfel Hamas a revenit în zonele pe care Israelul le declarase libere.

În lipsa unei strategii clare și fără o viziune pentru „ziua de după”, trupele israeliene riscă să fie târâte într-un război care va dura ani, nu luni. Poate că acesta este, până la urmă, planul lui Netanyahu, dar apelul său la „victorie totală” este o fantezie – grupurile militante și organizațiile teroriste au obiceiul enervant de a se regenera.

Este nevoie de o alternativă la Hamas, de o altă opțiune pentru guvernarea Gaza. Acest lucru ar pune presiune asupra grupului și ar crea o cale politică în jurul căreia statele arabe și Occidentul să se coalizeze.

Gallant știe acest lucru și, după cum se pare, la fel și înalții responsabili israelieni din domeniul securității. Gallant încearcă să îl forțeze pe Netanyahu să ia o decizie, lucru pe care acesta îl evită în mod faimos, dar, având în vedere că soldații israelieni continuă să moară în Gaza, în curând nu doar Ministrul Apărării se va întoarce public împotriva lui.

Citește și