• Cetățenii din Malta și cei din Nigeria au fost anunțați deja că nu pot vota fizic în nicio secție de votare
  • Potrivit datelor, în străinătate trăiesc peste 9 milioane de români
  • Pe listele votului prin corespondeță s-au înscris aproape 28.000 de români

Știi că în curând o să îți alegi parlamentarii. Poți să faci asta și dacă trăiești în străinătate. Doar că, anul acesta, votul în diaspora ar putea fi mai complicat.

Ministerul Afacerilor Externe a explciat încă din luna septembrie că țările ar putea restrânge numărul secțiilor de votare, din cauza situației epidemiologice. Cetățenii din Malta și cei din Nigeria au fost anunțați deja că nu pot vota fizic în nicio secție de votare. Singura posibilitate rămâne votul prin corespondență.

Potrivit datelor, în străinătate trăiesc peste 9 milioane de români. Dintre aceștia, 5.6 milioane au ales să emigreze, iar restul trăiesc în comunitățile istorice din Serbia, Republica Moldova sau Ucraina.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Pe listele votului prin corespondeță s-au înscris aproape 28.000 de români. Adrian Nicolae Nițu, secretarul Alianței Românilor din Italia, crede că posibilile explicații pentru numărul așa de mic de votanți prin corespondență este procedura complicată și mersul la poștă care ridică probleme celor care lucrează zilnic. De asemenea, unii români cred că plicul nu va ajunge în siguranță în țară, iar alții se tem că vor fi înregistrați într-o bază de date și obligați să plătească taxe în România.