• Comisia Europeană a găsit zeci de nereguli în proiectul PNRR
  • MIPE: „E parte din procesul normal de evaluare din această perioadă”
  • C.E. începe de luni să aprobe planurile de redresare ale statelor UE
  • Ursula von der Leyen: „Banii vor începe să sosească în următoarele săptămâni”
  • România va primi prin PNRR un total de 29,2 miliarde euro

Guvernul Cîțu a picat iar testul PNRR. Comisia Europeană ne-a trimis proiectul înapoi cu zeci de observații.

Aleph News a obținut documentul. Suntem certați ca elevii care nu au reușit să învețe bine tabla înmulțirii. Ce e mai prost e că, de săptămâna viitoare, Comisia Europeană aprobă proiectele PNRR depuse de cele 27 de țări membre. Și începe plata proiectelor. România mai așteaptă.

Ioana Răduca, Aleph News, despre greșelile din proiectul PNRR

„Văzând atât de multe observații pe care le-a făcut comisia Europeană, putem să ne gândim că va dura destul de mult până când proiectul va fi aprobat. Și putem deja spune că nu este foarte sigur că toate proiectele pe care le depunem vor primi și undă verde.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acum câteva luni, discutam despre 40 de miliarde de euro pe care dorim să le luăm prin PNRR. După ce ne-a certat Comisia Europeană, suma a scăzut la 29 de milarde, iar acum, aceste 29 miliarde nu ar putea fi suma finală pe care o obținem. Am putea să luăm mult mai puțin pentru că o parte din proiecte ar putea să cadă”, a explicat Ioana Răduca.

DOCUMENT. Greșelile din proiectul PNRR, depistate de Comisia Europeană, explicate de Aleph News by Mediafax.ro on Scribd

Exemple de greșeli din proiectul PNRR

  • Nu corespund datele din excel-uri cu cele din documentele word pe proiectul de renovare a spitalelor: „Noi am cerut prin PNRR bani pentru a renova terapia pentru nou-născuți: în documentul word cerem 80 de milioane de euro, în excelul atașat, suma finală este de 71 de milioane de euro”, spune Ioana Răduca, Aleph News.

„Deși premierul Cîțu spunea că nu vom face spitale noi prin PNRR, acum aflăm, cu surpriză, din observațiile Comisiei, că am depus proiecte prin care ne dorim un spital nou, doar că nu știm cât costă. Într-un document cerem 570 de milioane, iar în celălalt document cerem doar 517”, adaugă Ioana Răduca.

  • Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului: Comisia spune că nu pot fi calculate costuri exacte pentru că nu sunt suficiente informații.
  • Research, dezvoltare și inovare: Nu este dată mereu sursa datelor.
  • Turism și fondul pentru tranziție verde și digitală: Nu avem justificări pentru costuri. Lipsesc documentele justificative.
  • Școlile verzi: Am dat costuri estimative din piață, când ar fi trebuit să folosim, ca toate celelalte state, un cost standard național, pe care noi nu-l avem.

„Noi am scris o compunere frumoasă, Comisia spune <<Da, este minunat, dar trebuie să existe date, trebuie să cereți lucruri concrete>>.

Noi știm foarte bine că nu există date pentru că de fiecare dată când documentăm o știre, obținem foarte greu informații și date de la instituții. Noi, nici la ora aceasta, nu avem un registru cu bolnavii de cancer din România.

Nu stăm bine cu proiectele PNRR. Am cerut un punct de vedere și de la ministerul condus de Cristian Ghinea, care a confirmat aceste observații. Reprezentanții ministerului au spus că este parte din procesul normal de evaluare din această perioadă și mai sunt două luni în care se mai pot face eventuale completări”, a conchis Ioana Răduca.

DOCUMENT. Greșelile din proiectul PNRR, depistate de Comisia Europeană, explicate de Aleph News by Mediafax.ro on Scribd

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană”

„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Trebuie să venim cu date relevante. Pentru noi nu este o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme. Am văzut varianta draft și am spus că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe prețuri disponibile pe site-uri de internet.

Consecința este ca România să-și vadă planul aprobat abia în toamnă. Și să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând inevitabil posibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Noi trebuie să contractăm 70% din granturi încă de anul viitor. Și acest lucru este foarte greu dacă deja sunt foarte multe probleme”, a spus Victor Negrescu.