• În forma actuală, ordonanța permite primarilor să depășească plafoanele din legea achizițiilor publice
  • Aproape 1,2 milioane de lei vor fi folosite pentru plata personalului medical medical și auxiliar, pentru 6 luni
  • Vor fi 930 de centre de vaccinare, asta deși colonelul Gheorghiță spunea că vor fi doar 750

Vineri începe înscrierea celor care vor să se vaccineze în a doua etapă a campaniei. Și Cîțu tot nu a stabilit cine ce plătește pentru asta. Aleph News a obținut textul Ordonanței de Urgență ce va fi discutat în ședința de Guvern.

Conform documentului, primăriile vor plăti amenajarea centrelor de vaccinare, Guvernul decontează, prin Ministerul Sănătății.

În proiectul de OUG care va fi discutat în ședința Executivului scrie că finanțarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul MS către bugetele locale. Este vorba despre cheltuielile pentru activitatea de vaccinare propriu-zisă, cât și cheltuielile pentru plata personalului medical.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în cadrul unităților sanitare, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și plata medicilor de familie pentru activitățile se face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare sau al furnizorului de servicii în asistență medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”, conform documentului.

În forma actuală, ordonanța permite primarilor să depășească plafoanele din legea achizițiilor publice. Adică pot cheltui cât vor, fără limite.
Asta deși premierul Cîțu spunea că a întârziat să ia o decizie privind legea bugetului de stat tocmai pentru a fi stabilite clar care sunt cheltuielile exacte. Și dădea exemplul altor state.

Estimările din nota de fundamentare a documentului spun așa: Aproape 1,2 milioane de lei pentru plata personalului medical medical și auxiliar, pentru 6 luni. Vor fi 930 de centre de vaccinare, asta deși colonelul Gheorghiță spunea că vor fi doar 750.

De asemenea, medicii de familie vor primi peste 200.000 de lei, iar pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare vor fi alocate aproape 113.000 de lei.

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID 19 sunt admise pierderi cantitative și valorice pe întreg lanțul de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor, în limitele maxime de 10%. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare centru de vaccinare, conform prevederilor programului național de vaccinare și se aprobă de ordonatorul principal de credite al Ministerului Sănătății.