• Partidul AfD din Germania a obținut cel mai bun rezultat la alegerile europene de la crearea sa în 2013, clasându-se pe locul al doilea cu 16% din voturi.
  • Poliția spune că alte șapte persoane au fost rănite în urma ciocnirilor cu demonstranții din Essen.
  • Partidul se reunește după cel mai bun rezultat obținut vreodată la alegerile europene.

Doi ofițeri de poliție spitalizați în urma unui atac comis de protestatari la congresul de extremă-dreapta AfD din Germania, scrie The Guardian.

Alte șapte persoane au fost rănite de poliție în urma ciocnirilor cu manifestanții din Essen, unde partidul se reunește după cel mai bun rezultat din istoria alegerilor europene. Poliția a declarat anterior că a folosit spray cu piper și bastoane în ciocnirile anterioare.

„Mai multe acțiuni violente perturbatoare au avut loc în cartierul Rüttenscheid. Demonstranții, unii dintre ei cu cagule, au atacat forțele de securitate. Au fost efectuate mai multe arestări”, a declarat poliția din regiunea Renania de Nord-Westfalia, unde se află Essen, pe X.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP

„Suntem aici și vom rămâne”, a declarat copreședintele AfD, Alice Weidel, deschizând congresul de două zile – care a început cu o jumătate de oră întârziere din cauza blocajelor stradale – și stârnind aplauze susținute.

Atât Weidel, cât și copreședintele său, Tino Chrupalla, au fost realeși pentru a conduce partidul pentru încă doi ani. Chrupalla a declarat că numărul membrilor partidului a crescut cu 60% din ianuarie anul trecut, ajungând la 46.881 de membri. Aproximativ 22.000 de persoane s-au alăturat, în timp ce 4.000 au plecat.

La începutul lunii iunie, AfD a obținut cel mai bun rezultat la alegerile europene de la crearea partidului în 2013, obținând 16% din voturi și clasându-se pe locul al doilea. A fost în urma principalului bloc conservator de opoziție CDU-CSU, dar în fața social-democraților (SPD) – partidul cancelarului Olaf Scholz – care se află la putere în fruntea unei coaliții tripartite cu probleme.

Susținut de creșterea imigrației și de rezultatele slabe ale primei economii europene, partidul a ajuns la 22% în sondajele de opinie în ianuarie.

Cu toate acestea, sprijinul său a scăzut pe fondul unei serii de scandaluri care l-au implicat în principal pe principalul său candidat la alegerile europene, Maximilian Krah. Krah s-a confruntat inițial cu acuzații de legături suspecte cu Rusia și China.

După scrutinul european, AfD l-a ejectat pe Krah din delegația pe care o trimite la Bruxelles, însă grupul ID nu pare pregătit să readmită partidul, lăsându-l în căutarea unor noi parteneri.

Congresul are loc înaintea a trei alegeri-cheie din septembrie în state care au făcut parte din Germania de Est comunistă și unde AfD se află în fruntea sondajelor de opinie.

Citește și