Donald Trump a fost ținta a două tentative de asasinat în două luni. SUA se confruntă cu noua normalitate în violența politică

După decenii fără violență politică îndreptată împotriva unui candidat la președinție, SUA s-a confruntat acum de două ori în intervalul de două luni cu astfel de situații – fostul Președinte Donald Trump fiind ținta în ambele ocazii, scrie BBC.

La mijlocul lunii iulie, el era aproape să fie împușcat în cap de un bărbat înarmat la un miting din Butler, Pennsylvania. Atacatorul în vârstă de 20 de ani a fost împușcat mortal de un lunetist.

Două luni mai târziu, duminică după-amiază, în timpul unei runde de golf, el a fost ținta aparentă a unei alte tentative de asasinat, potrivit FBI, cu un suspect aflat acum în arest.

Anchetatorii au spus că un bărbat înarmat cu o pușcă AK-47 aștepta în tufișuri în timp ce Trump se juca pe terenul său de golf din West Palm Beach înainte ca presupusul atacator să fie văzut de agenții Serviciului Secret, care au deschis focul.

Având în vedere epidemia națională de violență cu arme, acest tip de atacuri reprezintă poate o altă normalitate inevitabilă. Dar deocamdată este încă șocant.

„Violența nu are loc în America”, a declarat vicepreședintele Kamala Harris – care este și adversarul democrat al lui Trump la aceste alegeri – într-o declarație după incidentul din Florida.

Detaliile despre aparenta tentativă de asasinat – identitatea și motivația atacatorului – vor determina în cele din urmă impactul pe care aceasta îl are asupra politicii americane. Dar, pentru moment, se pare că – în ciuda comentariilor vicepreședintelui – acest tip de violență face parte din ce în ce mai mult din America de astăzi.

Donald Trump, în prima sa declarație în urma aparentului atentat la viața sa, a promis că nimic nu îl va încetini sau îl va face să se predea.

Este posibil ca acest ultim incident să nu aducă o greutate emoțională ca împușcătura din Butler, Pennsylvania. Atacul s-a petrecut la un miting public, în vizorul camerelor de televiziune, cu fostul Președinte însângerat și sfidător. Un suporter a fost ucis și alți doi răniți.

De data aceasta, incidentul a avut loc pe un teren de golf pe care Trump îl deține, fostul Președinte fiind mai departe de pericolul imediat.

Performanța defensivă și neuniformă a lui Trump în timpul dezbaterii de săptămâna trecută împotriva lui Harris, criticile legate de asocierea sa cu Laura Loomer, conspiraționistă și diatriba de pe rețelele de socializare de duminică dimineață împotriva cântăreței Taylor Swift vor fi lăsate la o parte.

Drama de duminică poate fi șocantă, dar cu puțin peste șapte săptămâni rămase în această campanie prezidențială, se pare că vor urma cu siguranță mai multe întorsături.

Exit mobile version