• Donald Trump a fost ținta unui nou atac, al doilea după ce a fost împușcat în iulie.
  • Incidentul a avut loc la clubul de golf din Palm Beach, Florida.
  • Principalul suspect este Ryan Routh, are 58 de ani și este reținut de polițiști.

O nouă tentativă de asasinat, a doua în două luni, la adresa lui Donald Trump. S-a întâmplat duminică, în timp ce fostul Președinte juca golf la unul dintre cluburile sale din Palm Beach, din Florida. Este bine, în siguranță și le-a mulțumit agenților Secret Service pentru că este în viață: „Nu vă temeți! Nu mă voi opri să lupt pentru voi! Nu mai voi preda!”, a transmis Trump. FBI a deschis o anchetă internațională pentru tentativă de asasinat.

Suspectul, Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, este un mic antreprenor, activist, care are legături cu Ucraina, a încercat să recruteze forțe paramilitare care să lupte acolo. Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au denunțat incidentul, Harris a transmis că trebuie făcut totul pentru ca incidentul să nu ducă la și mai multă violență și comdamnă violența politică.

Donald Trump are protecție sporită. Cum a reușit să se apropie de el?

Are protecție sporită, dar nu are un dispozitiv la fel de mare precum cel al unui Președinte. Clubul de golf unde era ieri este un domeniu imens. Trump s-a hotărât, duminică, să meargă să joace golf cu un prieten și donator pentru campania lui, în ultimul moment. Ryan Wesley Routh era în afara clubului, ascuns în tufișuri, lângă un gard de plasă. O echipă a Secret Service cerceta terenul, înainte ca fostul Președinte să se apropie, atunci când un agent a văzut o armă ieșind dintr-un tufiș. A tras în acea direcție, Wesley nu a apucat să deschidă focul, a fugit. În tufiș a fost găsită arma, un AK-47 cu lunetă, iar de gard era agățată o cameră Go Pro și două rucsacuri. Era la mai puțin de 500 de metri de locul în care era Trump în acel moment, iar experții în arme spun că ar fi fost posibil, de la acea distanță, ca Donald Trump să fie atins de un glonț, dacă intra în vizorul armei.

Recomandări

HACK-URI IRANIENE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Atacatorul s-a urcat în mașină, un SUV Nissan negru, dar un localnic a avut timp să fotografieze numărul de înmatriculare al mașinii, pe care l-a transmis poliției. A fost prins puțin mai târziu, pe o autostradă din apropiere. A fost calm când a fost prins, nu s-a opus arestării, nici măcar nu a întrebat de ce este arestat. Rămâne întrebarea, cum de a știut Wesley că Trump va fi acolo.

Ce știm despre atacator?

Este originar din Carolina de Nord, dar s-a mutat în Hawaii acum câțiva ani, unde face case prefabricate, unele dintre ele le-a donat celor săraci. Are un cazier bogat, a mai fost arestat pentru posesie de droguri, conducere fără permis, în 2002 chiar s-ar fi baricadat timp de trei ore în compania sa și a amenințat poliția cu o armă de foc. Este un fervent susținător pe rețelele sociale al cauzelor internaționale, militează pentru ajutorarea Taiwanului și mai ales pentru Ucraina. Unde a și fost în acum doi ani. În iunie 2022 acorda un interviu pentru News Week România.

A reușit să strângă forțe pentru Ucraina?

A deschis un cont pe o platformă de donații pentru Ucraina. Și spunea într-un interviu pentru New York Times că încearcă să ducă talibani din Afganistan în Ucraina. Ce mai știm despre el e că, deși în 2020 era susținător al lui Donald Trump, și-a schimbat orientarea, a început chiar să doneze pentru democrați și a votat în primarele democrate din Carolina de Nord din primăvară. Într-un comentariu pe care l-a făcut pe pagina Kamalei Harris, după prima tentativă de asasinat la adresa lui Donald Trump, spunea că Harris și Biden ar trebui să dea dovadă de umanitate și să îi viziteze la spital pe cei răniți.

Citește și