• Trump a discutat în privat cu consilierii posibilitatea impunerii unui tarif fix de 60% pe toate importurile din China.
  • Trump a susținut că tarifele la importuri sprijină industria internă și aduc bani guvernului federal.
  • Biden a menținut în mare parte tarifele impuse de Trump Chinei în timpul mandatului său din 2018 și a impus și noi restricții economiei chineze, inclusiv noi limite pentru semiconductoare și alte echipamente de fabricație.

Donald Trump se gândește la o nouă mare lovitură economică împotriva Chinei în cazul realegerii sale, luând în considerare planuri care sunt văzute pe scară largă ca fiind susceptibile să declanșeze un război comercial global, scrie The Washington Post.

Liderul principal al Partidului Republican a susținut public reducerea statutului comercial al Chinei cu Statele Unite – o mișcare care ar duce la creșterea tarifelor între cele două mari economii ale lumii. Revocarea statutului Chinei ca „națiunea cea mai favorită” pentru comerț – care se aplică aproape tuturor țărilor cu care Statele Unite fac schimburi comerciale – ar putea duce la tarife federale pentru importurile chineze de peste 40%, conform unei analize. Trump a sugerat impunerea unui tarif de 10% la aproape toate importurile anuale de aproximativ 3 trilioane de dolari din toate țările, inclusiv China.

În privat, Trump a discutat cu consilierii posibilitatea impunerii unui tarif fix de 60% pe toate importurile din China, conform a trei persoane familiare cu problema, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a relata conversațiile private.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Toate aceste opțiuni ar duce la perturbări enorme ale economiilor SUA și globale, care ar depăși cu mult impactul războaielor comerciale din primul mandat al lui Trump, spun economiștii ambelor părți.

Deși l-a lăudat adesea pe Xi Jinping în timpul președinției și a semnat un acord comercial cu China în 2020, Trump a criticat în ultima vreme în mod repetat Beijingul, pe durata campaniei electorale, și a promis o poziție mai fermă decât președintele Biden.

Determinarea lui Trump de a intensifica conflictele comerciale cu Beijingul reflectă enormele interese economice ale alegerilor din 2024, întrucât fostul președinte pare tot mai sigur că va câștiga nominalizarea Partidului Republican.

Trump a avansat unele idei noi pentru al doilea mandat – cum ar fi construirea „Orașelor Libertății” în diferite părți ale Statelor Unite cu mașini zburătoare – dar s-a concentrat în principal pe intensificarea politicilor pe care le-a urmărit în primul mandat, cum ar fi o severă reprimare a imigrației, reduceri de taxe corporative și noi tarife impuse partenerilor comerciali ai SUA.

„Războiul comercial din perioada 2018-2019 a fost extrem de dăunător, și acesta ar merge mult dincolo de el. Este greu de comparat cu acea perioadă”, a spus Erica York, economist principal la Tax Foundation, un think tank de dreapta care se opune tarifelor. „Este o amenințare care poate să răstoarne și să fragmenteze comerțul global într-o măsură pe care nu am mai văzut-o de secole”.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Biden a menținut în mare parte tarifele impuse Chinei de Trump în timpul mandatului său din 2018 și a impus și noi restricții economiei chineze, inclusiv noi limite pentru semiconductoare și alte echipamente de fabricație.

Cu toate acestea, Trump promite să meargă și mai departe. La Casa Albă și în campanie, Trump a susținut că tarifele la importuri sprijină industria internă și aduc bani guvernului federal, ignorând – sau respingând – economiștii ambelor părți care spun că acestea cresc costurile pentru consumatorii și producătorii americani. Trump s-a lăudat în repetate rânduri că a adus miliarde de dolari în visteria SUA prin tarifele din primul său mandat, deși a adăugat aproximativ 8 trilioane de dolari la datoria națională în timpul primului său mandat prin cheltuieli mai mari și reduceri de taxe. De asemenea, a aprobat aproximativ 30 de miliarde de dolari în ajutoare pentru a compensa fermierii care au fost afectați de tarifele de represalii impuse de China.

În ciuda impactului destabilizator al tarifelor asupra economiilor globale și americane, Trump a promis să le extindă dramatic în al doilea mandat. A sugerat impunerea unui „tarif de bază universal” pe aproape toate importurile, sau aproximativ 3 trilioane de dolari în bunuri, care ar însemna o creștere de peste nouă ori a cantității de bunuri supuse tarifelor, în comparație cu primul său mandat. De asemenea, a vorbit despre promovarea unei legislații care să determine SUA să impună automat tarife „reciproce” care să corespundă celor ale tuturor țărilor asupra exporturilor SUA, ceea ce ar conduce aproape cu siguranță la o creștere bruscă a ostilităților comerciale.

Însă planurile lui Trump pentru China pot fi cele mai dramatice – și disruptive. Atât public, cât și privat, Trump a vorbit despre tarifele sale asupra Chinei ca despre o realizare cheie a primului său mandat – în ciuda opoziției multor funcționari republicani – și a jurat să continue această abordare dacă va fi reales.

China a fost al treilea cel mai mare partener comercial al SUA până în noiembrie, situându-se doar în spatele Mexicului și Canadei, reprezentând 11,7% din totalul comerțului exterior al SUA.

„Am luat măsuri împotriva Chinei comuniste ca nicio altă administrație din istorie, aducând sute de miliarde de dolari direct în vistieria noastră, când niciun alt președinte nu obținuse literalmente nici măcar 10 cenți de la China,” a spus Trump în New Hampshire, înainte de a câștiga alegerile primare din stat. „Nimeni nu a încercat măcar. Am adus sute de miliarde de dolari”.

Majoritatea economiștilor spun că aceste costuri au fost plătite în primul rând de consumatorii și firmele americane, nu de guvernul Chinei sau de Partidul Comunist.

Cel mai probabil, consumatorii și firmele americane ar suporta povara unui nou război comercial cu China. Într-un raport cerut de Consiliul de Afaceri SUA-China, Oxford Economics a descoperit în noiembrie că încheierea relațiilor comerciale normale permanente cu China ar costa economia SUA 1,6 trilioane de dolari și ar duce la pierderea a peste 700.000 de locuri de muncă. Cu toate acestea, mai mulți republicani din Congres și-au arătat sprijinul pentru această măsură.

Statele Unite au importat aproximativ 550 de miliarde de dolari de produse din China în 2022, cel mai recent an cu date disponibile. Rata medie actuală a tarifelor pentru aceste bunuri a fost de aproximativ 12% – Trump a impus tarife de 25% pe aproximativ 150 de miliarde de dolari în bunuri, și unul suplimentar de 7,5% pe încă 100 de miliarde de dolari, în timp ce importurile rămase din China au fost taxate cu aproximativ 2 sau 3% în medie, a spus York de la Tax Foundation.

Adam Posen, președintele Institutului Peterson pentru Economie Internațională, un think tank din Washington, a numit propunerile comerciale ale lui Trump ca fiind „lunatice” și a argumentat că acest tip de restricționare a importurilor chineze ar afecta firmele americane, privându-le de miliarde de clienți potențiali.

„Dacă Administrația Trump ar impune tarife mult mai mari pe importurile din China, companiile americane ar pierde cea mai mare parte a cotei lor de piață atât în China, cât și în multe țări terțe”, a spus Posen.

Trump și apărătorii săi susțin adesea că tarifele servesc în primul rând ca instrument strategic pentru a forța adversarii străini să ajusteze practicile comerciale înșelătoare. Politicienii ambelor părți susțin acum că politicile economice ale Chinei – inclusiv devalorizarea artificială a monedei sale pentru a sprijini exporturile – au subminat industria manufacturieră a SUA, iar Trump uneori discută despre tarife ca un mod de a forța Beijingul să schimbe cursul.

„Trump crede că tarifele impuse în primul său mandat au adus o sumă mare de bani pentru poporul american”, a spus Newt Gingrich, fostul speaker al Camerei Reprezentanților GOP și un consilier extern al fostului președinte. „Știu din conversațiile personale cu Trump că el crede cu tărie că, având instrumentul tarifelor, putem să negociem dintr-o poziție de putere, deoarece încă avem cea mai mare piață din lume.”

Tax Foundation a constatat că tarifele lui Trump – majoritatea dintre ele menținute de Administrația Biden – au redus salariile pe termen lung cu 0,14% și angajările cu 166.000 de locuri de muncă. Coaliția pentru o America Prosperă, un grup care susține tarifele, a constatat că acestea ajută la stimularea investițiilor interne cu impact minim asupra prețurilor.

Citește și