• Fostul Președinte Donald Trump s-a întors în Butler, Pennsylvania, pentru a promite susținătorilor săi victoria la alegeri.
  • În cadrul mitingului, Trump a vorbit despre „sistemul corupt” și a promis că va restabili respectul în politica externă a SUA.
  • Susținătorii lui Trump au menționat economia și imigrația ca principalele lor preocupări înainte de alegeri.

La aproape trei luni după ce glonțul unui asasin a fost aproape de a-i lua viața, fostul Președinte Donald Trump s-a întors în Butler, Pennsylvania – un loc al „tragediei și durerii” – pentru a le promite susținătorilor săi victoria la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, scrie BBC.

O persoană – un șef de pompieri – a fost ucisă în împușcătura din 13 iulie, care a lăsat și doi trecători răniți grav, iar Trump a fost împușcat în ureche. „Timp de 15 secunde, timpul s-a oprit”, a spus Trump mulțimii. „Acest monstru vicios a dezlănțuit răul… răufăcătorul nu și-a reușit obiectivul.”

Totuși, pentru mitingul de sâmbătă, securitatea a fost strictă – ca urmare a controlului sporit al Serviciului Secret în urma a două atentate la viața lui Trump – a doua, lună trecută pe terenul său de golf din West Palm Beach, Florida.

Recomandări

SECURITATE SPORITĂ ÎN EMIRATE
CINE RĂMÂNE ÎN CURSĂ?
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
„TIMPUL S-A OPRIT”
SUD VS NORD

De asemenea, au fost prezenți și colegul lui Trump, JD Vance, precum și fiul Eric Trump, nora Lara Trump și miliardarul tehnologic Elon Musk, care l-a susținut pe Trump după împușcătura anterioară.

Trump a rămas în mare parte la punctele de discuție familiare în timpul discursului său, criticând „sistemul corupt”, promițând că va aduce „respect” înapoi politicii externe a SUA și jurând că va închide „granița deschisă”, despre care el susține că este o sursă de criminalitate.

„Meritați un guvern care să vă protejeze și să-și respecte proprii cetățeni și să vă apără suveranitatea, securitatea, demnitatea și libertatea voastră”, le-a spus el miilor adunate la showground-ul din Butler, în aplauze puternice.

De asemenea, i-a lovit pe adversarii săi politici, acuzându-i că îl „calomniază” și că au încercat să se amestece în alegeri și „cine știe – poate chiar au încercat să mă omoare”.

Trump a făcut referire în mod repetat la împușcătură, iar evenimentul a inclus un moment de reculegere pentru Corey Competore, pompierul voluntar care a fost ucis în împușcătura din iulie. „A devenit oarecum un erou popular”, a adăugat Trump.

Fostul Președinte l-a laudat pe Elon Musk și a făcut tot posibilul să-l invite pe scenă.

Miliardarul din domeniul tehnologiei a spus mulțimii că acestea sunt „cele mai importante alegeri din viața noastră” și a îndemnat alegătorii să se înregistreze și să-l aleagă pe Trump.

Între 25.000 și 30.000 de persoane erau așteptate la miting, care a oprit traficul în orașul rural de la nord de Pittsburgh pentru toată ziua de sâmbătă. Mulți au așteptat până la 10 ore în soare pentru a fi lăsați să treacă pe lângă un șir lung de vânzători care vindeau steaguri de campanie Trump-Vance, pălării, semne și peruci portocalii menite să-l imite pe fostul președinte.

Cu doar 31 de zile până la votul americanilor, sondajele arată că Trump și Kamala Harris se află într-o cursă strânsă în Pennsylvania – un stat de luptă aprig disputat care s-ar putea dovedi crucial. Datele de la New York Times și Siena College, de exemplu, arată că cei doi sunt aproape la egalitate, 49% până la 48% în favoarea lui Harris.

În zeci de interviuri cu susținătorii lui Trump la miting, cei mai mulți au identificat economia – în special inflația – drept principala lor preocupare înaintea alegerilor.

Alții – precum rapperul Sean Moon, un alegător din Tennessee – au indicat granița dintre SUA și Mexic și preocuparea față de imigrație drept principalul motiv pentru care l-au susținut pe fostul Președinte.

Trecerile de migranți peste granița de sud a SUA au atins niveluri record în timpul administrației Biden-Harris, dar cifrele au scăzut semnificativ în ultimele luni.

„Este o amenințare existențială pentru această țară”, a spus domnul Moon, fiul unui refugiat nord-coreean.

Citește și