Gheorghe Vaida: „Siguranța alimentară este o componentă importantă a siguranței naționale”

Dr. ing. Gheorghe Vaida, inspector de specialitate la Academia de Studii Agricole și Silvice (ASAS) din București, a vorbit la Interviurile lui Cristoiu despre problemele actuale ale zootehniei românești.

Autor al cărții Orientări și provocări actuale privind dezvoltarea zootehniei românești în context european, Gheorghe Vaida oferă soluții pentru rezolvarea acestor probleme, insistând pentru elaborarea unui plan strategic national.

Gheorghe Vaida spune că statul trebuie să asigure rezerve de hrană cu cel puțin 30% mai mare decât necesarul în condiții normale, atragând atenția că siguranța alimentară este o componenta siguranței naționale.

Prezentăm principalele declarații ale dr.ing. Gheorghe Vaida la Interviurile lui Cristoiu, sâmbătă, 21 august, la Aleph News:

Gheorghe Vaida, despre zootehnia românească în prezent

Gheorghe Vaida: „După Revoluție, s-au produs niște mutații în agricultura României și în zootehnie, în mod deosebit. România a avut structuri zootehnice foarte bine definite și producții bune de lapte, de carne care asigurau necesarul. Din păcate, având în vedere tot ce s-a întâmplat, politica în domeniul creșterii animalelor, în zootehnie, au scăzut foarte mult efectivele de animale, am rămas cu un număr mic și, ceea ce se întâmplă în mod deosebit, suprafețe întinse de pajiște, de pășuni ale României nu sunt valorificate”

Gheorghe Vaida: „Aici România are o problemă, nu ne-am ocupat de pajiști, de pășuni și, mai ales, nu am sprijinit fermele aceste mici, familiale, crescătorii cu 5-20 de vaci pentru că, și în prezent, în România, 60-70% din efectivul de animale, cel puțin la bovine, se găsesc în  gospodăriile populației. În prezent, noi avem o zootehnie duală. Adică, sunt aceste gospodării țărănești , care au mai rămas, în contextul depopulării satelor, și unități, sunt circa 10-15% unități tehnologizate, foarte bine puse la punct”

Gheorghe Vaida, despre ce ar trebui să facă autoritățile pentru redresarea zootehniei

Gheorghe Vaida: „Din păcate, partea aceasta de zootehnie nu a fost suficient tratată cu atenție, în mod deosebit de la nivel central, pentru că la urma urmei, având în vedere situația din țara noastră, noi, mai ales la crescătorii mici, trebuie să ne ocupăm de consultanță, de consiliere, de politică în domeniu. Eu repet de vreo 10 ani că departamentul acesta din Ministerul Agriculturii pe probleme de zootehnie trebuie consolidat. În acest moment sunt în jur de 13 oameni plătiți de stat care se ocupă de acest domeniu. Ei sunt cei care elaborează proiectele de acte normative, țin legătura cu Bruxelles-ul. Lucrurile sunt complicate, nu e așa de simplu”

Gheorghe Vaida: „Dacă m-ați întreba ce aș propune, vă spun de-acuma. Eu mâine dimineață aș angaja la Departamentul de Zootehnie 50 de absolvenți, vârfuri. Am făcut (…) în 2011 un studiu să vedem câți ingineri agronomi zootehniști, de mecanică agricolă, câți medici veterinari avem, și a fost mare surpriză când am constatat că doar 31% erau de specialitate. Adică acest lucru nu e în ordine. Zootehnia aceasta este o știință”

Gheorghe Vaida: „De asemenea, același lucru l-aș face și la ANSVSA, Agenția Națională de Dezvoltare și la cercetare. Noi avem acum vreo 20 de stațiuni de cercetare, avem material genetic bun, avem în jur de 3000 de capete de bovine, cu rase din astea principale care se cresc bălțata alb-galbenă, alb-negru Holstein și brună. Avem vreo 10.000 de ovine. Avem și rase locale, Bazna și Mangalița. Material genetic bun, dar tehnologiile de creștere și exploatare…”

Siguranța alimentară și rezervele de stat în perioade de criză

Gheorghe Vaida: „Majoritatea autorilor spun că siguranța alimentară este chiar mai importantă decât siguranța energetică, chiar siguranța militară, pentru că dacă nu ai mâncare totul se duce. De asemenea, este o componentă importantă a siguranței naționale. Adică de asta insist și am venit cu acest element de noutate și anume un program național strategic pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare și pe perioada de criză. Adică eu trebuie să am necesarul pe un an de zile, câtă carne, cât lapte, să știu exact, dar cam cu 30% mai mult. Să am rezervă. Aceste chestiuni sunt urmărite și la rezerva de stat. Există o rezervă de stat”

Gheorghe Vaida: „Chiar dacă agricultura, zootehnia este privată eu, la nivel național, conducerea, CSAT-ul, în momente de criză,trebuie să știu care e situația. Eu repet mereu. Lângă președintele României trebuie să existe trei seniori, mari specialiști ai României un zootehnist, un agronom, un medic  veterinar. Lângă prim-ministru, la fel. Dacă ne uităm acum, care sunt consilierii, care sunt competențele? Cu asta nu ne jucăm”

Despre necesitatea unui plan strategic național

Gheorghe Vaida: „Acest Plan Național Strategic trebuie să-l facă specialiștii români, Academia, universitățile, pentru că noi știm cel mai bine situația din spațiul rural românesc.  El poate fi dezvoltat și eu spun în mod concret cum. Acest program și acest plan care trebuie să țină cont de biosecuritate, de sănătatea oamenilor, a animalelor trebuie neapărat să aibă în vedere și ceea ce urmează să se întâmple în România, dar și contextul acesta european. Legislația europeană nu te lasă să dai ajutoare de stat. Dl. Valeriu Tabără a repetat mereu avem nevoie de bani, de investiții, de fonduri pentru că în această perioadă de criză flexibilitatea a fost mult mai mare. Adică statele membre nu au mai fost așa constrânse”

Gheorghe Vaida: „Pentru stațiunile de cercetare, pentru stațiunile experimentale didactice, stațiunile agricole, statul român putea în această perioadă să ia bani de la Banca Mondială sau de la Fonduri de investiții să investească în aceste capacități care (…) în perioada de criză produc hrană la comanda Guvernului, că e în proprietatea statului”

Hrană ieftină vs sustenabilitate

Gheorghe Vaida: „Eu ca specialist trebuie să creez, să am o politică, ce fac fermierii mei, unde exportă. Că dacă nu am piață de desfacere, dacă nu ai valorificare, degeaba produci. Asta e o problemă fundamentală a României în acest moment, capacitățile de valorificare a producției”

Gheorghe Vaida: „Zootehnia în România ar trebui să ocupe cel puțin 50% din valoarea producției globale agricole. Pentru că are loc conversia asta: produse secundare din producția vegetală trebuie să le transformi în lapte și carne”

Gheorghe Vaida: „Problema care se pune acum este următoarea. Să produci hrană ieftină, dar nu în detrimentul mediului. Și-atunci toți acești mari savanți, cercetători, au spuș așa: da, prin producerea hranei ieftine prin creștere în sistemul acesta intensiv, concentrări mari de animale, aglomerări, au creat chestiuni de bunăstare, de confortul animalor, dar mai e ceva, au creat și probleme de mediu”

Gheorghe Vaida: „Foarte mulți vorbesc de ecologie. Agricultura, zootehnia convențională trebuie să meargă înainte, dar respectând toate aceste percepte ale tehnologiei. Adică nu prea multe pesticide, nu prea multe îngrășăminte, ci în funcție de compoziția solului, de nevoile oragnismului animal. Noi aici greșim, nu dăm cât este necesar.  În ultimii ani, se discută ca alternativă sustenabilă, trebuie să ne îndreptăm,  și aceasta este noua orientare a politicii agricole comune, spre aceste ferme familiale”

Gheorghe Vaida, despre lipsa de comunicare și valori

Gheorghe Vaida: „În România, au fost neglijate aceste gospodării țărănești pentru că ei nici nu sunt reprezentați la nivel național. Sindicatele, asociațiile, ăștia  mari au grupuri de interese. Care e soluția? E vorba să coborâm. În acest moment e o fractură între centru și țară, satul, comuna. Trebuie să coborim acolo cu consilieri să facă consiliere cu ăștia mici, care sunt vreo 93%”

Gheorghe Vaida: „Prioritățile României sunt altele decât ale Germaniei și Franței. Poate că noi nu coagulăm toate structurile astea ale statului. Nici noi, Academia, nu prea suntem consultați, cu toată experiența, cu tot ce am scris. Știți care e problema? La noi când pui pe cineva pe o funcție, criteriile le știți dvs,  devine deja foarte competent. Asta-i gravitatea. Pentru că omul sfințește locul. România a ajuns în situația asta pentru că nu și-a promovat valorile. Dacă nu ne schimbăm, dacă nu ne așezăm și dacă nu ținem cont de specialiști, de profesori, de cercetare, ne prăbușim”

Marile urgențe ale zootehniei

Gheorghe Vaida:  „Investiții, și ale statului, și private, conform legislației europene, dar trebuie sprijinit. Informatizare, digitalizare, bioinformatica. Și trei, m-am ocupat și eu, introducerea selecției genomice. E o problemă fundamentală și actuală. România are o structură de ameliorare, e ca și un lanț, însă lipsesc unele verigi. Ceea ce e modern acum pe plan mondial este alegerea animalelor pe baza genomului (…) Pentru că problema mea fundamentală este să aleg cele mai valoroase animale din punct de vedere genetic care să producă generația următoare. Fermierul nu pierde timp, nu stă 15 luni și vițeaua care e genetic mai slabă o dă la alt fermier. Statele UE au investit foarte mult și au niște standarde. Dacă noi nu avem același mod de evaluare a animalelor, în schimbul acesta poate să sufere fermierii. Trebuie să avem același metode de apreciere a animalelor ca și UE”

Exit mobile version