Dreptul la avort va fi în Constituția franceză anul viitor, promite Macron

Emmanuel Macron a promis să înscrie dreptul femeii la avort în Constituția franceză până anul viitor, după ce restricțiile din alte țări au propulsat Franța pe calea garantării necondiționate a dreptului la avort, scrie The Guardian.

Președintele francez a declarat duminică că guvernul său va înainta un proiect de text celei mai înalte instanțe administrative din Franța în cursul săptămânii viitoare, cu scopul de a face constituțional dreptul la avort până la sfârșitul anului.

În 2024, dreptul femeilor de a alege avortul va deveni ireversibil, a scris el pe rețelele sociale

Anunțul vină după promisiunea făcute de Macron pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, când a scris pe Twitter ca răspuns la anularea drepturilor federale la avort în SUA anul trecut: „Un mesaj universal de solidaritate pentru toate femeile care astăzi văd acest drept încălcat: Franța va grava în Constituția sa libertatea femeilor de a recurge la avort”.

Avortul în Franța

Rezoluția a fost susținută cu o majoritate covârșitoare în adunarea națională în noiembrie anul trecut, înainte de a fi adoptată în Senat în februarie, în ciuda opoziției partidelor de dreapta, care au susținut că dreptul la avort al Franței nu este în pericol.

Revizuirea constituției franceze este un proces laborios care necesită fie un referendum, fie aprobarea a cel puțin trei cincimi din ambele camere ale parlamentului.

Pentru a evita un referendum, guvernul a prezentat propriul proiect de lege, și nu unul provenit din rândul deputaților, ceea ce înseamnă că Macron poate convoca un congres extraordinar al ambelor camere. Astfel de congrese se reunesc la Palatul Versailles.


Avortul în Franța a fost legalizat în 1975, iar mai multe legi adoptate de atunci au avut ca scop îmbunătățirea condițiilor pentru avorturi, în special prin protejarea sănătății și a anonimatului femeilor, precum și reducerea costului procedurii.

Un sondaj de opinie realizat anul trecut a arătat că 89% dintre respondenți voiau ca dreptul la avort să fie mai bine protejat de Constituție.

Citește și:

Exit mobile version