• Anul trecut, în România, 30 de români au murit din cauza consumului de droguri.
  • La nivel mondial, dar și în România, principalul drog utilizat rămâne cannabisul.
  • Cel mai tânăr dependent de substanțe interzise are vârsta de doar 11 ani.
  • Numărul minorilor internați la Spitalul de Psihiatrie Obregia a crescut de 5 ori.
  • În 2021, erau internați 67 de copii dependenți, iar în 2023, numărul a ajuns la 311.
  • Medicii spun că majoritatea copiilor consumă diverse tipuri de substanțe și devin polidependenți.
  • În realitate, numărul minorilor care sunt consumatori este mult mai mare decât cei tratați.

Numărul minorilor dependenți de droguri a crescut de aproape 5 ori în ultimii 2 ani. Dacă, în 2021, Spitalul de Psihiatrie „Obregia” a internat 67 de minori în urma consumului de droguri, anul 2023 a adus 311 astfel de cazuri.

Totodată, cel mai tânăr pacient tratat are vârsta de 11 ani. Medicii spun că majoritatea copiilor consumă mai multe tipuri de substanțe și devin poli-dependenți, iar numărul real al minorilor care sunt consumatori este mult mai mare decât al celor care ajung în centre de tratament.

Cum interpretăm statisticile?

,,Într-adevăr, crește numărul persoanelor consumatoare în rândul tinerilor, tocmai de aceea și numărul persoanelor care au nevoie de spitalizare a crescut. Acest lucru ne arată în mod indirect creșterea consumatorilor de droguri în România și, de asemenea, că politicile adoptate de stat până în acest moment au fost mai puțin eficiente”, a explicat la Aleph News, Radu Țincu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Discutăm de o creștere a consumului în rândul adolescenților pe fondul lipsei programelor educaționale care să îi facă să înțeleagă riscurile la care se expun. La acest moment, faptul că niciun părinte nu își poate testa în mod gratuit copilul, prezintă o limitare a capacității de detectare a numărului real de consumatori.

Efectele sunt din ce în ce mai dezastruoase

,,Cele mai nocive efecte vor fi asupra unui creier care se află în formare, astfel încât dezvoltarea atât funcțională, cât și structurală este alterată. Acești copii dezvoltă tulburări de comportament, unii au halucinații și necesită tratament psihiatric. Pe termen mediu, utilizarea substanțelor stupefiante a dovedit că scade capacitatea intelectuală. Tulburări de atenție, memorie, gândire, un IQ mai mic la vârsta adultă, comparativ cu cei care nu consumă”, a mai completat medicul Radu Țincu.

Cum îi facem să înțeleagă?

,,Trebuie să adaptăm mesajul pentru capacitatea lor de înțelegere. Atâta timp cât cel mai tânăr copil spitalizat pentru consum de droguri are 11 ani, asta ne arată că trebuie să începem aceste programe educaționale din școala primară. Discutăm despre combaterea consumului, dar nu există nicio coerență în școli sau un plan de termen mediu și lung”.

Prevenția…mama învățăturii?

,,Nu putem face prevenția în școli dacă la ora de dirigentie cineva le vorbește copiilor despre droguri, de obicei dirigintele, care știe mai puține informații decât elevii. Este nevoie de realizarea unor politici sanitare ca acești copii să fie informați de echipe multidisciplinare. Este nevoie de medici care lucrează în zona adicțiilor și care pot să le trimită mesaj cu impact, pentru ca ei să conștientizeze riscurile la care se expun. Avem nevoie și de implicarea părinților, pentru că de multe ori nu cunosc nici ei anumite aspecte”.

O soluție este testarea

,,Testarea este un element important. Dacă nu ajungem la testarea obligatorie, măcar să dăm posibilitatea ca părinții care doresc asta, să beneficieze de teste decontate de Casa de Sănătate. Statul român nu decontează niciun test toxicologic la acest moment”., a concluzionat medicul Radu Țincu la Aleph News.

Citește și