• Liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi a făcut acest anunț în timp ce eforturile de încetare a războiului devastator au fost reluate în Qatar.
  • Un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere a declarat pentru Reuters: „Mă aștept ca Hamas să asculte noile oferte”.
  • Israelul a declarat că războiul nu se poate încheia până când Hamas nu va fi eliminată ca forță militară și entitate guvernamentală în Gaza.

Egiptul a propus o încetare a focului inițială de două zile în Gaza pentru a schimba patru ostatici israelieni ai Hamas pentru unii prizonieri palestinieni, a declarat duminică președintele Egiptului, în timp ce loviturile militare israeliene au ucis 45 de palestinieni în enclavă, scrie Reuters.

Liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi a făcut acest anunț în timp ce eforturile de încetare a războiului devastator, care durează de mai bine de un an, au fost reluate în Qatar, cu participarea directorilor CIA și Mossad, agenția israeliană de informații.

Vorbind alături de președintele algerian Abdelmadjid Tebboune în timpul unei conferințe de presă la Cairo, Sisi a mai spus că discuțiile ar trebui reluate în termen de 10 zile de la punerea în aplicare a încetării temporare a focului în eforturile de a ajunge la o încetare permanentă.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului sau a Hamas, dar un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere a declarat pentru Reuters: „Mă aștept ca Hamas să asculte noile oferte, dar rămâne hotărât că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să scoată forțele israeliene din Gaza”.

Israelul a declarat că războiul nu se poate încheia până când Hamas nu va fi eliminată ca forță militară și entitate guvernamentală în Gaza.

SUA, Qatarul și Egiptul au condus negocierile pentru a pune capăt războiului care a izbucnit după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie anul trecut, omorând 1 200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, conform calculelor israeliene.

Bilanțul victimelor atacului aerian și terestru de represalii al Israelului în Gaza se apropie de 43 000 de morți, potrivit autorităților sanitare din Gaza, enclava dens populată fiind în ruine.

Citește și