• Gershkovich, care a fost deținut timp de puțin mai puțin de 500 de zile în Rusia sub acuzația de spionaj, a fost întâmpinat de mama sa, Ella, de tatăl său, Mikhail, și de sora sa, Danielle.
  • Sute de jurnaliști au venit la bază pentru a-i vedea pentru prima dată pe deținuții eliberați.
  • Whelan, care a fost reținut în 2018 pentru spionaj și a stat mai mult de cinci ani în detenție provizorie și apoi într-o colonie de muncă, a fost întâmpinat de sora sa, Ellen.

Joe Biden și Kamala Harris s-au întâlnit cu reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și cu alți doi prizonieri americani eliberați, la doar câteva ore după ce Washingtonul și Moscova au finalizat cel mai mare schimb de prizonieri de după Războiul Rece, scrie The Guardian.

Într-o seară caniculară la baza aeriană Andrews de lângă Washington DC, Gershkovich și ceilalți prizonieri eliberați, fostul pușcaș marin Paul Whelan și jurnalista Alsu Kurmasheva, au debarcat dintr-un avion Bombardier Jet din Turcia și au fost întâmpinați de familiile lor și de președintele și vicepreședintele SUA.

Sute de jurnaliști au venit la bază

Sute de jurnaliști au venit la bază pentru a-i vedea pentru prima dată pe deținuții eliberați care, împreună, au petrecut aproape un deceniu în captivitate în Rusia. Aceștia au fost printre cei 16 prizonieri americani, disidenți ruși și germani eliberați de Rusia, în schimbul a opt ruși eliberați de SUA, Germania, Norvegia, Slovenia și Polonia. Printre cei care s-au întors în Rusia se numără mai mulți spioni sub acoperire și un asasin FSB condamnat, pe care Vladimir Putin a încercat obsesiv să îl elibereze din închisoarea germană timp de ani de zile.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Gershkovich, care a fost deținut timp de puțin mai puțin de 500 de zile în Rusia sub acuzația de spionaj, a fost întâmpinat de mama sa, Ella, de tatăl său, Mikhail, și de sora sa, Danielle.

Familia lui Gershkovich a declarat anterior: Am așteptat 491 de zile pentru eliberarea lui Evan și este greu să descriu ce simt astăzi. Abia așteptăm să-i dăm cea mai mare îmbrățișare și să-i vedem de aproape zâmbetul dulce și curajos. Cel mai important acum este să avem grijă de Evan și să fim din nou împreună. Nicio familie nu ar trebui să treacă prin așa ceva și de aceea împărtășim astăzi ușurarea și bucuria cu familiile lui Paul și Alsu.”

Whelan, care a fost reținut în 2018 pentru spionaj și a stat mai mult de cinci ani în detenție provizorie și apoi într-o colonie de muncă, a fost întâmpinat de sora sa, Ellen.

Paul Whelan nu se mai află într-o colonie de muncă rusească, dar nu este acasă”, a scris familia sa într-o declarație. În timp ce Paul a fost închis pe nedrept în Rusia, el și-a pierdut casa. Și-a pierdut locul de muncă. Nu suntem siguri cum cineva trece peste aceste pierderi și se reintegrează în societate după ce a fost ostatic. Suntem recunoscători pentru eforturile tuturor de a-l ajuta pe Paul cât timp a fost plecat. Sperăm că veți continua să îl ajutați oferindu-i spațiul și intimitatea de care are nevoie pe măsură ce își reface viața. Este povestea lui Paul și o va spune atunci când va putea.”

Kurmasheva, care a fost arestată sub acuzația că nu s-a înregistrat ca agent străin și apoi acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă, fusese condamnată la mai mult de șase ani de închisoare. Jurnalista Radio Europa Liberă a fost întâmpinată de soțul său, Pavel Baturin, și de cei doi copii ai săi, Bibi și Miriam.

Citește și