• Ghețarii din Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire climatică din lume, se retrag într-un ritm accelerat.
  • Cele două țări vor modifica granița din jurul reperelor Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel și Gobba di Rollin în funcție de interesele lor economice.
  • Elveția aprobase oficial tratatul vineri, însă Italia îl mai are de semnat.

Cele două țări au fost de acord cu modificările din zona Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, care se întinde în regiunea Zermatt din Elveția și pe Valea Aosta din Italia.

Ghețarii din Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire climatică din lume, se retrag într-un ritm accelerat. „Secțiuni semnificative ale graniței sunt definite de liniile baiznelor de apă sau de creastă ale ghețarilor, (…) sau de zăpadă perpetuă. Aceste formațiuni se schimbă din cauza topirii ghețarilor”, a precizat guvernul elvețian într-un comunicat.

Cele două țări vor modifica granița din jurul reperelor Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel și Gobba di Rollin în funcție de interesele lor economice. O comisie din care făceau parte membrii ai ambelor țări au fost de acord cu modificările din mai 2023. Elveția aprobase oficial tratatul vineri, însă Italia îl mai are de semnat.

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

Conform Academiei Elvețiene de Științe, ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volum în 2023, al doilea cel mai mare declin anual înregistrat, primul fiind în 2022 de 6%.

Citește și