• Attal s-a oferit să demisioneze săptămâna trecută.
  • Președintele a refuzat, cerându-i să rămână în funcție pentru o perioadă scurtă.
  • Opt zile mai târziu, Macron a acceptat demisia lui Attal după o întâlnire la Elysee, la Paris.

Emmanuel Macron a acceptat demisia premierului Gabriel Attal și a guvernului său, dar i-a cerut să rămână în funcție pentru a acționa ca un interimar până la numirea unui nou cabinet.

Attal s-a oferit să demisioneze săptămâna trecută, după ce alianța centristă Ensemble a lui Macron a fost învinsă în turul al doilea al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, însă președintele a refuzat, cerându-i să rămână în funcție pentru o perioadă scurtă, pentru a menține stabilitatea, scrie CNN.

Opt zile mai târziu, Macron a acceptat demisia lui Attal după o întâlnire la Elysee, la Paris, dar i-a cerut din nou să rămână în funcție până la formarea unui nou guvern, ceea ce înseamnă că Franța rămâne într-un liman politic, fără un succesor clar în vedere.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Acest lucru, observă Reuters, îi va permite lui Attal și altor membri ai guvernului, inclusiv ministrului de interne Gerald Darmanin, să vină în Parlament și să ia parte la alegerea președintelui Camerei Inferioare, atunci când aceasta se va reuni pentru prima dată, joi. Guvernul va putea să se ocupe de situațiile de urgență și să gestioneze afacerile curente, dar nu va putea prezenta legi noi parlamentului – nici măcar bugetul anual – sau să facă alte schimbări majore.

În Franța au mai existat guverne interimare, dar niciunul nu a rămas în funcție mai mult de câteva zile.

Citește și