• Republicanii, urmașii lui de Gaulle , Chirac si Sarkozy, se bat pe cheile partidului.
  • Președintele republicanilor vrea alianță cu extrema dreaptă, Biroul Politic îl exclude.
  • Partidele de stânga merg pe mâna lui Melenchon, acuzat de antisemitism și antiparlamentarism.

O adevărată psihodramă se desfășoară la Paris după ce Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională duminică, provocând alegeri anticipate. Sondajele de opinie anunță o victorie zdrobitoare a extremei drepte, în timp ce partidele tradiționale sunt în pragul exploziei.

Alegerile europene au condus la un vot de 31% pentru extrema dreaptă, în timp ce următorul partid clasat, cel al președintelui, a obținut abia puțin peste 14 % și toate celelalte și mai puțin. Macron a susținut ieri o conferință de presă în care a spus că nu putea face ca și cum nimic nu s-a întâmplat și că alegerile naționale care urmează trebuie să aducă o clarificare. El a mai spus că nu putea lasă țara pe mâna extremei drepte în 2027 când au loc alegeri prezidențiale – Franța având un regim prezidențial. Președintele vrea să le arate francezilor, daca aceștia votează RN și pe Jordan Bardella, că programul lor nu este viabil și că nu sunt capabili să guverneze.

Care este situația azi?

Campania este foarte scurtă pentru că primul tur este pe 30 iunie, deci toată lumea se grăbește să facă alianțe. Pe dreapta, Republicanii, partidul lui Charles de Gaulle, al lui Jaques Chirac și Nicolas Sarkozy trăiește o adevărată dramă. Președintele actual, Eric Ciotti, a anunțat un acord cu extrema dreaptă, biroul politic și greii partidului au cerut excluderea sa. Ciotti s-a închis în birou și a închis ușile sediului, așa că Biroul Politic s-a reunit la un muzeu pentru a-l exclude și deocamdată nu știm cine are ștampila și cecul partidului.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Pe partea stângă, partidele s-au strâns din nou în jurul lui Melenchon, inclusiv cei care l-au acuzat de antisemitism și antiparlamentarism. Nu e clar încă daca alianță va fi validată.

Între cele două extreme, ce face partidul lui Macron și ce spun sondajele ?

Alianța de centru în jurul partidului Renaissance va fi condusă în alegeri de premierul Gabriel Attal. Chair i s-a recomandat lui Macron să se arate cât mai puțin posibil. Dar primele sondaje arată că extrema dreaptă ar putea lua 35% din voturi, ceea ce într-un scrutin majoritar în doua tururi i-ar aduce o majoritate absolută. Rămân doua săptămâni de campanie pentru a cristaliza opțiunile.

Citește și