• Alegerile legislative vor avea loc în două tururi: primul pe 30 iunie și al doilea pe 7 iulie.
  • Marine Le Pen și partidul său RN au câștigat aproximativ 32% din voturi, în timp ce partidul lui Macron a obținut 15%, conform primelor sondaje la ieșire.
  • Socialiștii au obținut 14% din voturi.

Președintele Emmanuel Macron a dizolvat Camera inferioară a parlamentului Franței și a convocat noi alegeri legislative după ce grupul său a fost eliminat într-un vot european de duminică, scrie Bloomberg.

Primul tur va avea loc pe 30 iunie, iar al doilea tur pe 7 iulie, a spus Macron într-o alocuție televizată.

Președintele francez a declanșat un cutremur politic când a convocat alegeri legislative șoc pentru sfârșitul acestei luni, după ce a fost înfrânt de votul Uniunii Europene de către partidul de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Decizia surpriză a lui Macron reprezintă o aruncare majoră a zarurilor asupra viitorului său politic, cu trei ani înainte de încheierea președinției sale. Dacă partidul Mitingul Național (RN) al lui Le Pen câștigă majoritatea parlamentară, Macron ar rămâne fără cuvânt în afacerile interne.

Macron a spus că rezultatele UE au fost sumbre pentru guvernul său și unul pe care nu poate pretinde că îl ignoră. Într-un discurs adresat națiunii, cu mai puțin de două luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice, el a spus că alegerile pentru Camera inferioară vor fi convocate pentru 30 iunie, cu un vot în al doilea tur pe 7 iulie.

„Acesta este un moment esențial pentru clarificare”, a spus Macron. „Am auzit mesajul tău, preocupările tale și nu le voi lăsa fără răspuns… Franța are nevoie de o majoritate clară pentru a acționa în seninătate și armonie”.

Condus de telegenicul Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, RN a câștigat aproximativ 32% din voturi la votul de duminică, mai mult decât dublu față de 15% a biletului Macron, potrivit primelor sondaje la ieșire din sondaj. Socialiștii s-au apropiat de Macron, cu 14%.
Le Pen, favoritul alegerilor din 2027 la care Macron nu poate candida, a salutat decizia președintelui.

„Suntem pregătiți să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea lor în viitoarele alegeri naționale”, a spus ea la un miting.

Consilierii lui Macron au spus că președintele și-a luat decizia după cea de-a 80-a aniversare de săptămâna aceasta de la debarcarea de Ziua Z în Normandia, când a întâlnit oameni și despre care au spus că s-au săturat de lupte politice interioare nesfârșite în parlament.

Le Pen și Bardella au încercat să încadreze alegerile UE ca un referendum la jumătatea mandatului lui Macron, exploatând nemulțumirea față de imigrație, criminalitate și o criză a inflației de doi ani.