• Într-o scrisoare adresată francezilor și publicată în presa locală, Macron constată că nimeni nu a câștigat alegerile
  • Președintele cere forțelor „care se recunosc în instituțiile republicane” să constituie o coaliție stabilă
  • Fără să le numească, două formațiuni sunt excluse din „arcul republican” : RN al Marinei Le Pen și LFI a lui Melenchon.
  • 7 francezi din 10 nu sunt mulțumiți de rezultatul alegerilor, iar 74% cred că țara „nu este guvernabilă”.

Emmanuel Macron, care a păstrat tăcerea după anunțarea rezultatelor alegerilor anticipate, s-a adresat francezilor în această după-amiază printr-o scrisoare. Constatând că nimeni nu a câștigat aceste alegeri, președintele cere forțelor politice republicane să lucreze pentru o coaliție majoritară. Doar atunci, spune șeful statului, va desemna un prim-ministru.

Emmanuel Macron nu se grăbește să numească un nou premier

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Emmanuel Macron a dat de înțeles încă de duminică seara că va lăsa lucrurile să se decanteze. Ce înțelegem din această scrisoare, redactată în termeni destul de sibilinici? Constatând că nimeni nu a câștigat alegerile, el cere forțelor care se recunosc în instituțiile republicane să lucreze pentru o coaliție largă și stabilă. Doar atunci, spune el, va numi un prim-ministru. Scrisoarea fixează o linie roșie, excluzând formațiunea Marinei Le Pen fără să o citeze, dar trimiterea la recunoașterea instituțiilor exclude și Nesupușii lui Melenchon care vor, de exemplu, să dezarmeze poliția. În orice caz, în timp ce stânga din NFP se păruiește pentru a vedea cine constituie grupul cel mai mare în parlament și deci cine va avea dreptul să reclame portofoliul de prim-ministru, pe centru se poartă negocieri pentru lărgirea blocului prezidențial, în special spre Republicani.

Există șanse ca această coaliție să

Stânga vrea puterea doar pentru sine, chiar cu o majoritate mai mult decât relativă. Asta o exclude din criteriile expuse de președinte. Republicanii au anunțat azi că vor să fie constructivi dar nu vor intra într-o coaliție. Iar Macron nu pare grăbit, el scrie că vrea să dea timp forțelor parlamentare să se organizeze. „În lumina acestor principii voi decide numirea premierului”, spune Emmanuel Macron, „Asta presupune să acordăm puțin timp forțelor politice pentru a construi aceste compromisuri”.

O modalitate de a economisi timp, în timp ce șeful statului participă la summit-ul NATO de la Washington și trebuie să se întoarcă în Franța vineri dimineață. „Până atunci, actualul guvern va continua să-și exercite atribuțiile și apoi să fie responsabil de actualitate așa cum o impune tradiția republicană”, indică președintele, fără a preciza data la care intenționează să semneze decretul de încetare a funcțiilor guvernului.

Ce cred francezii despre situația din țara

7 francezi din 10 nu sunt mulțumiți de rezultatul alegerilor, iar 74% cred că țara „nu este guvernabilă”, conform unui sondaj publicat azi. Cei mai mulți dintre ei înclină spre ideea unui guvern de coaliție, ceea ce ne lasă să credem că Emmanuel Macron a citit acest sondaj înainte de a se urca în avionul pentru Washington.

Citește și