Emmanuel Macron cere încetarea imediată a războiului din Fâșia Gaza

French President Emmanuel Macron speaks during a joint press conference with Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi in Cairo, Egypt, Wednesday, Oct. 25, 2023. Christophe Ena/Pool via REUTERS

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut sâmbătă încetarea războiului din Gaza și și-a exprimat sprijinul pentru propunerea de încetare a focului a președintelui american Joe Biden „pentru o pace durabilă”, scrie Anadolu Ajansi. „Războiul din Gaza trebuie să se încheie. Susținem propunerea SUA pentru o pace durabilă. Așa cum lucrăm cu partenerii noștri din regiune pentru pace și securitate pentru toți”, a spus Macron despre X în arabă, ebraică și engleză. „Eliberarea ostaticilor, o încetare permanentă a focului pentru a lucra spre pace și progres în soluția celor două state”, a adăugat el.

Biden a spus mai devreme că Israelul a prezentat grupului de rezistență, Hamas, un acord în trei faze care va pune capăt ostilităților din Fâșia Gaza asediată și va asigura eliberarea ostaticilor ținuți în enclava de coastă. Președintele SUA a făcut apel la Hamas să accepte acordul și l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să evite presiunile din partea membrilor coaliției sale de guvernare care se opun planului. Israelul a lovit Fâșia Gaza ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie al Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni.

Aproape 36.400 de palestinieni au fost uciși în Gaza de când Israelul și-a început atacul în urmă cu aproape opt luni. Majoritatea celor uciși au fost femei și copii, iar alți peste 82.400 au fost răniți, potrivit autorităților locale de sănătate. Israelul este acuzat de genocid la Curtea Internațională de Justiție, care, în ultima sa hotărâre, a ordonat Tel Aviv-ului să oprească imediat operațiunile din Rafah, unde peste 1 milion de palestinieni căutaseră refugiu în urma războiului.

Exit mobile version