• Eșecul de a obține o încetare a focului este „o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului de mâine”, declară Emmanuel Macron.
  • Președintele francez a declarat că Franța nu furnizează arme Israelului în prezent.
  • Macron a subliniat importanța revenirii la o soluție politică în conflictul din Gaza.
  • Macron a evidențiat prioritatea evitării unei escaladări a conflictului în Liban.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut oprirea livrării de arme care urmează să fie utilizate în Fâșia Gaza, conform Politico.

Apelul lui Macron pentru încetarea livrărilor de arme

Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, președintele francez Emmanuel Macron a făcut un apel ferm pentru oprirea livrărilor de arme către Israel destinate utilizării în conflictul din Gaza.

Macron a declarat: „Cred că astăzi prioritatea este să revenim la o soluție politică, să oprim livrarea de arme pentru a lupta în Gaza

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Președintele francez a ținut să precizeze că „Franța nu livrează niciun fel de arme” către Israel în prezent. Această afirmație vine în contextul în care alte țări occidentale, în special Statele Unite, continuă să furnizeze armament Israelului.

Necesitatea unei soluții politice

Macron a criticat, de asemenea, eșecul eforturilor diplomatice de a ajunge la o încetare a focului în Gaza. „Cred că nu suntem auziți”, a spus Macron, numind lipsa unei încetări a focului „o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului de mâine”. Aceasta va genera „resentimente” și „ură”, a adăugat el.

Întrucât riscul unui război regional crește, Macron a declarat că prioritatea ar trebui să fie „evitarea escaladării”.

În urma atacurilor israeliene succesive din Liban, el a declarat că poporul libanez nu ar trebui să fie „sacrificat” și că Libanul nu ar trebui să devină „o nouă Gaza”.

Iranul s-a oferit să sprijine eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Liban, dar cu condiția foarte puțin probabilă ca Israelul să își oprească campania militară din Gaza.

Preocupări privind escaladarea în Liban

Apelul lui Macron vine într-un moment în care și alte țări europene reconsideră exporturile de arme către Israel.

În septembrie, Marea Britanie a anunțat suspendarea unor exporturi de arme către Israel, citând „un risc clar” ca acestea să fie folosite într-o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar

Citește și