• Alegerile anticipate vor avea loc în două tururi de scrutin, pe 30 iunie și 7 iulie.
  • Macron spune că a auzit vocea francezilor, care au dat învingător la europarlamentare partidul Marinei Le Pen.
  • Extrema dreaptă anunță Jordan Bardella drept candidat la funcția de prim ministru.
  • Macron preferă să sacrifice guvernul pentru a salva președinția la care râvnește Le Pen în 2027.
  • Calendarul electoral se încheie la doar câteva zile înainte de deschiderea JO2024.

Lovitură de teatru aseară, la Paris. Emmanuel Macron dizolvă Adunarea Națională și convoacă alegeri anticipate, care vor avea loc în două săptămâni, în timp ce Franța se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice. Decizia președintelui risca să aducă extrema dreapta la guvernare, după ce a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile europene

Președintele poate decide singur, și așa a și făcut, luând prin surprindere pe toată lumea, dizolvarea Adunării Naționale. Decretul a fost semnat aseară. Partidul Marinei Le Pen, Rassemblement Naționale, a obținut ieri 32,4% din voturi, fata de partidul președintelui, Renaissance, care a obținut doar 15,1%, deci șansele extremei drepte de a câștigă viitoarele alegeri sunt foarte mari.

De ce și-a asumat Emmanuel Macron acest risc?

Pentru el, electoratul a dat un vot sancțiune ieri, dar va trebui să își asume aceasta alegere peste doua săptămâni, dacă a fost un vot de adeziune și nu unul de respingere. Și deci următorul scrutin, care este uninominal în doua tururi, va trebui să îi pună pe alegători în fața propriei responsabilități.

Recomandări

BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
PORTRETELE LUI HARRY ȘI MEGHAN PRIMESC CRITICI
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA

RN a anunțat deja că prim ministru va fi Jordan Bardella, cel care a condus lista pentru europene. Însă nu este sigur că Macron nu vrea acest lucru. Argumentul electoral al RN este «virginitatea» sa politică, pentru că nu a fost niciodată la guvernare. Macron prefera să îi aibă 3 ani la guvernare pentru a-și arăta incompetenta decât să riște ca peste trei ani Marine Le Pen să câștige președinția și guvernul în același timp.

Care este calendarul acestor alegeri anticipate?

Partidele intră imediat în campanie, cu un prim tur peste doua săptămâni, pe 30 iunie. Au început tractațiunile pentru alianțe, Macron va încercă să sifoneze din nou ce a mai rămas din Partidul Republican și, eventual, o parte din socialiști. Precizez că în același timp, președintele republicii este suveran în ceea ce privește nominalizarea prim-ministrului, deci se poate întoarce la un guvern minoritar.
În sfârșit, să nu uităm că aceste alegeri se întâmplă în buza Jocurilor Olimpice, un calendar care se anunță foarte încărcat.

Citește și