• Macron: „Democrația nu a avut niciodată atât de mulți dușmani în interior și în exterior”.
  • Macron: „Exista o formă de fascinație a autoritarismului care apare în propriile noastre democrații”.
  • În vizita în Germania, Macron cheamă europenii să voteze împotrivă extremei drepte.

Emmanuel Macron a început ieri o vizită de stat de trei zile în Germania, prima de acest rang a unui Președinte francez în ultimii 24 de ani, pe fondul unor dezacorduri profunde între Paris și Berlin care  „îmbolnăvește”  motorul european. Întâlnirea cu Olaf Scholz va avea loc abia mâine.

Apărarea democrației, celebrarea prieteniei franco-germane și sprijinul pentru Ucraina au fost principalele mesaje transmise de președinții francez și german. Cu două săptămâni înainte de alegerile europene, ambii și-au invitat concetățenii să voteze pentru apărarea democrației pe care Președintele francez o consideră amenințată de naționaliști. Macron spune că democrația „nu a avut niciodată atât de mulți dușmani în interior și în exterior”.

„Cred că trăim un moment în Europa noastră care este existențial pentru că eu chiar cred că Europa noastră poate muri”, a lansat Emmanuel Macron, cuvinte care le amintesc de cele din discursul său de la Sorbona, din 25 aprilie.

Recomandări

UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
TREI DIN USR VOR SĂ ÎȚI FIE PREȘEDINTE
SMELLS LIKE A TEEN SPIRIT
CUM SE SCHIMBĂ CODUL RUTIER?
UNDE CIRCULI ÎN BUCUREȘTI?
SAGA SE EXTINDE CU 25.000 MP

Emmanuel Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „o formă de fascinație a autoritarismului care apare în propriile noastre democrații”.

Potrivit acestuia, dacă extrema dreaptă ar fi fost la putere în ultimii cinci ani, „ar fi făcut doar să sporească situațiile dificile pe care le-am trăit”: sărăcie, diviziune, sprijin pentru Rusia, abandonarea Ucrainei și mai puțină democrație.

Dacă Președintele și cancelarul convin asupra necesității de a impulsiona Europa în fața concurenței celor doi giganți globali, SUA și China, ei rămân în dezacord cu privire la locul energiei nucleare, strategia bugetară, acordurile comerciale sau gradul de protecționism, ca să nu mai vorbim despre chestiunile de securitate și ajutorul pentru Ucraina. Scholz a declarat chiar ieri că nu este de acord ca armele occidentale să fie folosite dincolo de frontiera Ucrainei, înainte chiar ca problema să fie abordată cu Macron.

Citește și