• Macron a declarat că nu poate „să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic” și a recunoscut că alegerile europene nu au fost „bune” pentru guvernul său.
  • „Ascensiunea naționaliștilor” reprezintă un pericol pentru Franța și pentru Europa, a spus el.
  • Macron este un „președinte slăbit”, a declarat Jordan Bardella, candidatul principal al Reuniunii Naționale.

Președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională a Franței și a convocat alegeri anticipate. În alegerile pentru Parlamentul European, partidul lui Marine le Pen a obținut aproximativ 32% din voturi – o creștere de 10 puncte față de ultimele alegeri europene din 2019, scrie Sky News.

De asemenea, este mai mult decât dublul celor 15% obținuți de partidul Renaissance al lui Macron, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne. Macron a declarat că nu poate „să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic” și a recunoscut că alegerile europene nu au fost „bune” pentru guvernul său.

„Ascensiunea naționaliștilor” reprezintă un pericol pentru Franța și pentru Europa, a spus el.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Macron este un „președinte slăbit”, a declarat Jordan Bardella. Vorbind la Palatul Elysee, Macron a spus: „Nu am avut timp să vorbesc cu el: „Am decis să vă redau alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot. Prin urmare, dizolv Adunarea Națională”.

Vor avea loc două tururi de scrutin pe 30 iunie și 7 iulie, a adăugat el. „Am auzit mesajul dumneavoastră, preocupările dumneavoastră, și nu le voi lăsa fără răspuns”, a spus Macron.

„Franța are nevoie de o majoritate clară pentru a acționa cu seninătate și armonie”. Le Pen a declarat că partidul său este „pregătit să preia puterea dacă francezii ne acordă încrederea lor la viitoarele alegeri naționale”.

O mișcare similară spre dreapta pare să fie în curs de desfășurare și în Germania. Se pare că partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a ocupat locul al doilea în alegerile europene din această țară, în timp ce social-democrații cancelarului Olaf Scholz au înregistrat cel mai slab rezultat din istorie.

Citește și