• Portofoliul lui Thierry Breton de Comisar ar acoperi industria, apărarea și piața unică.
  • Nominalizarea este disputată între Macron și Bardella, în cazul în care RN câștigă alegerile anticipate.
  • Ursula von der Leyen urmează să distribuie portofoliile în cadrul următoarei sale Comisii.

Prin anunțarea renumirii lui Thierry Breton, Emmanuel Macron dorește să prevadă alegerea Comisarului european.

Președintele francez și-a anunțat pe 27 iunie omologii europeni cu scopul de a renumi Comisarul francez pentru următorii cinci ani, potrivit informațiilor din Le Monde. „Are experiența și calitățile”, a spus Președintele francez, fără a confirma că decizia a fost luată.

Parisul ar dori să-și păstreze responsabilitățile apropiate de cele încredințate lui Thierry Breton în 2019, legate de industrie, apărare și piața unică. Cu atribute suplimentare, cum ar fi un titlu de vicepreședinte, care să îi permită să aibă mai multă greutate.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Această alegere nu este definitivă, deoarece acum îi revine Ursulei von der Leyen să distribuie portofoliile în cadrul următoarei sale Comisii, ai cărei membri trebuie să primească aprobarea Parlamentului.

Incertitudinea este cu atât mai mare cu cât Emmanuel Macron ar putea, la finalul alegerilor legislative din 30 iunie și 7 iulie, să fie forțat să coabiteze, potențial, cu Reuniunea Naționala (RN), aflată în fruntea sondajelor. Jordan Bardella, prezentat de partidul de extremă dreapta ca viitor Prim-ministru într-un astfel de caz, a declarat pe 24 iunie că alegerea ar aparține guvernului său.

Citește și