• Desemnarea noului premier este așteptată pentru marțea viitoare, la încheierea consultărilor.
  • Stânga a venit la Elysée cu Lucie Castets, candidata pentru funcția de premier, pe care Macron nu o dorește.
  • Francezii îl preferă în continuare pe Gabriel Attal în timp ce Lucie Castet se afla pe locul 19 în preferințe.

La aproape 2 luni de la alegerile parlamentare anticipate, Emmanuel Macron începe consultările privind desemnarea unui premier. Adunarea Națională este împărțită în 3 grupuri de proporții aproximativ egale,
fără majoritate absolută, ceea ce arunca Franța într-o criza politică prelungită.

Cât de sincere sunt aceste consultări și care este starea de spirit în care se desfășoară?

Consultările au început cu reprezentanții stângii care, ajunși în frunte cu o majoritate extrem de relativă după alegeri, revendică dreptul de a forma guvernul și de a-și aplica programul care este respins cu vehemență de ceilalți 70% dintre reprezentanții din Parlament.

Stânga a venit la consultări cu Lucie Castets, candidata pentru postul de prim ministru, înalt funcționar dar fară experiență politică. În acest moment chiar Macron are un dejun cu formațiunile din fosta sa majoritate în cadrul acelorași consultări iar după amiaza sunt așteptați reprezentanții dreptei republicane. Abia luni vor fi primiti reprezentanții Reuniunii Naționale, formațiunea Marinei Le Pen.

Elysée a anunțat că imediat după consultări – asta înseamnă probabil marțea viitoare – președintele va numi un premier, însă în oricare dintre soluții se anunță o criză majoră : dacă guvernul de stânga de exemplu va avea un ministru din partidul nesupușilor lui Melenchon, s-a anunțat moțiune de cenzură. Daca oricine alt cineva decât Lucie Castet e numit, stânga anunță moțiune de cenzură. Cu alte cuvinte, riscăm să avem un guvern care să dureze 24 de ore.

Ce opțiuni are în acest caz președintele?

În mod paradoxal, un sondaj publicat ieri arată că francezii îl preferă ca prim ministru în continuare pe Gabriel Attal. Macron ar vrea însă fie o personalitate de stânga moderată, ca fostul premier din vremea lui Hollande Bernard Cazeneuve, fie una de dreapta ca Xavrier Bertrand sau fostul comisar Michel Barnier pentru a putea constitui o alianță extinsă în Parlament. În oricare din variante are nevoie să extragă Partidul Socialist din coaliția Frontului Popular, și asta e marea incertitudine.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Citește și