• Macron dă voie ucrainienilor să folosească armele pe teritoriul Rusiei, Scholz spune că „Au dreptul”.
  • Scholz și Macron mobilizează alegătorii împotriva ascensiunii extremei drepte.
  • Franța și Germania vor o Europa competitivă, investiții tehnologice și tranziție verde.

Emmanuel Macron încheie o vizită de stat de trei zile în Germania, în încercarea de a relansa cuplul franco-german și de a depăși neînțelegerile dintre Berlin și Paris. Între acestea, cel mai important se referă la abordarea ajutorului pentru Ucraina.

Despre ce este vorba?

Emmanuel Macron a clarificat poziția Franței privind folosirea armelor occidentale pe teritoriul rusesc. În conferința de presă comună cu Olaf Scholz, care a urmat unui Consiliu Comun de Război, Președintele a spus că „Trebuie să le permitem să neutralizeze locațiile militare din care este atacată Ucraina”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, deși a rămas mai evaziv, a spus și el că „Ucraina are toate posibilitățile de a face acest lucru, conform dreptului internațional”. „Trebuie spus clar, este atacată și se poate apăra.” Totuși, dacă Macron spera să îl convingă să livreze rachete Taurus, deocamdată niciun anunț nu a fost făcut.

Recomandări

U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CE VEZI AZI? COLECȚII COUTURE LA PARIS
ROMÂNIA SE DUELEAZĂ CU SLOVACIA
CUM ÎȘI CRESC AVERILE MILIARDARII?
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?

Tot pe partea franceză, exact în timpul vizitei Președintelui am aflat că a fost semnat acordul pentru ca instructorii militari francezi să plece în Ucraina, si asta reprezinta primul pas în ceea ce Macron spune de câteva luni : trupe – noncombatante – la sol.

Vladimir Putin a amenințat marți cu „consecințe grave” în cazul utilizării armelor occidentale împotriva teritoriului său, referindu-se în special la „țările mici” care sunt mai vulnerabile.

S-a ajuns la un consens în ceea ce privește viitorul UE?

Au fost multe declarații de bune intenții, rămâne să vedem dacă se vor concretiza. Într-o tribună comună semnată de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, acestia anunță planul de reconfigurare a Europei, cu ambiții mari în ceea ce privește competitivitatea, investițiile, tehnologiile de ultimă generație. Și mai ales, în declarațiile lor au chemat lumea să voteze la alegerile europene pentru a face baraj ascensiunii extremei drepte, care amenință supraviețuirea proiectului European.

Citește și