• Brazilia și India, doi giganți ai Sudului global” nealiniați, format din țări cu venituri mici și medii, participă la summitul G7.
  • Acestea au menținut relații economice și politice cu Moscova după invazia acesteia de acum 15 luni.
  • Macron a declarat că summitul de la Hiroshima a fost unul al unității, în special pentru Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că summitul Grupului celor Șapte (G7) din Japonia este o oportunitate de a convinge marile state emergente, precum India și Brazilia, în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, scrie Yahoo News.

Brazilia și India, doi giganți ai Sudului global” nealiniați, format din țări cu venituri mici și medii, participă la summitul G7. Acestea au menținut relații economice și politice cu Moscova după invazia acesteia de acum 15 luni, limitând eforturile occidentale de a izola Rusia.

Macron a declarat că summitul de la Hiroshima a fost unul al unității, în special pentru Ucraina, și a avut ca scop construirea unui cadru pentru o pace care trebuie să fie durabilă, să nu se bazeze pe o încetare a focului care ar crea un conflict înghețat și să respecte dreptul internațional.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Acest război nu este doar european”, a spus Macron. Este oportunitatea de a discuta, de a face schimb și de a convinge partenerii acestui G7 lărgit… India, Brazilia, Indonezia și alte câteva țări din sud, care uneori nu au schimbat la fel de mult cu Ucraina”.

El a precizat că Zelenski va explica situația de pe teren, în timp ce G7 – SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada – va sublinia elementele fundamentale ale ordinii internaționale și importanța respectării Cartei Națiunilor Unite.

Acest lucru îi permite lui Zelenski să se exprime în fața puterilor lumii care, uneori, sunt expuse la un singur discurs. Și spun asta cu doar câteva săptămâni înainte de un summit BRICS”, a declarat Macron, referindu-se la gruparea formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

El a refuzat să comenteze evenimentele din orașul Bahmut, în estul Ucrainei, distrus de luni de zile de lupte, unde Rusia a declarat sâmbătă că deține acum controlul. Voi rămâne prudent. Această bătălie, care a început în decembrie, arată dificultatea cu care rușii trebuie să avanseze”, a spus Macron.

Citește și: