• Turcia a cerut Rusiei să evite incidentele cu nave civile în Marea Neagră.
  • SUA au dat undă verde Danemarcei și Țărilor de Jos pentru transferul de avioane F-16 către Ucraina.
  • Rusia a respins atacuri cu drone deasupra Moscovei și Crimeei.

Erdogan i-a transmis un avertisment lui Putin, cerându-i să evite noi incidente, după ce o navă comercială turcă a fost vizată de un raid rus în Marea Neagră, în apropiere de coastele turcești.

„Cred că presiunea internațională, dar și presiunea din Turcia l-au determinat pe Erdogan să îl critice pe Putin. Evenimentul s-a întâmplat duminică, deci au trecut cinci zile, când nava Sukru Okan a unei companii turcești a fost luată cu asalt de forțele de operație ruse în zona economic exclusivă a Turciei, lângă coastele Turciei, foarte aproape de orașul Istanbul, după ce, împotriva ei, o navă rusă a tras focuri de avertisment. Totul se petrecea în zona de sud-vest a Mării Negre, în diagonală față de poziția Rusiei”, a declarat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Joi, Statele Unite au dat undă verde Danemarcei și Țărilor de Jos pentru transferul de avioane F-16 către Ucraina. Turcia a spus că va facilita tranzitul cerealelor prin strâmtoarea Bosfor.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

„Erdogan, dar și presa rusă, s-au făcut că incidentul nu s-a petrecut, dar când presa internațională a tot reacționat, administrația de la Ankara a trebuit să ia poziție. România ar putea fi o soluție la traficul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, folosindu-se porturile dunărene Galați, Brăila și canalul Sulina. Nu este întâmplător faptul că premierul României este astăzi la București să vorbească cu Marcel Ciolacu”, a explicat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și