• Turcia își propune să formeze legături economice și militare cu Africa, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.
  • Cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Turcia-Africa se desfășoară în urma unei intense activități a Turciei, menite să stimuleze legăturile cu continentul.
  • În octombrie, Istanbulul a găzduit lideri din mediul de afaceri și zeci de miniștri din statele africane pentru un alt summit.

Șefii de stat din 16 națiuni africane se află la Istanbul pentru a participa la un summit, menit să aprofundeze legăturile economice și militare, notează Al Jazeera.

Turcia își propune să formeze legături economice și militare cu Africa, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan. Acesta a cerut să-i fie acordat un loc prin care să reprezinte continentul, în Consiliul de Securitate al ONU.

Cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Turcia-Africa se desfășoară în urma unei intense activități a Turciei menite să stimuleze legăturile cu continentul și să găsească potențiali aliați. La summit-ul din Istanbul au participat șefi de stat din 16 națiuni africane, alături de peste 102 miniștri și reprezentanți ai Uniunii Africane și ai Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Turcia este interesată de Africa”

În octombrie, Istanbulul a găzduit lideri din mediul de afaceri și zeci de miniștri din statele africane pentru un summit, care a avut ca scop sporirea legăturilor comerciale.

Acest summit este o dovadă a faptului că Turcia este interesată de Africa, iar interesul Turciei pentru Africa nu este un interes temporar, ci un angajament susținut. Frații și surorile noastre africane arată că sunt interesați de o mai bună cooperare cu Turcia. Încă sunt entuziasmat și încântat de fiecare dată când vizitez continentul”, a declarat Erdogan, adăugând că a făcut peste 50 de călătorii pe continent și a vizitat peste 30 de țări din 2004.

Turcia este, de asemenea, pregătită să împărtășească expertiza antiteroristă și să livreze tehnologie militară țărilor din Africa.

„Înțelegem că provocările în materie de securitate precum cele din partea Daesh (ISIL), Boko Haram și al-Shabab nu sunt doar pentru câteva țări, ci o provocare comună. Turcia are tehnologie avansată când vine vorba de industria de apărare, iar Turcia are o mare experiență când vine vorba de operațiuni antiteroriste. Suntem pregătiți să oferim această pricepere fraților și surorilor noastre africane”, a declarat Erdogan.

Turcia are o bază militară importantă în Somalia, unde a ajutat la construirea infrastructurii pentru guvern și a instruit personalul de securitate.

Forțele turcești sunt prezente și în Libia, unde sprijină un guvern recunoscut de ONU. Dronele armate ale Turciei au jucat un rol important în conflictul din această țară.