• 23 de țări UE vor atinge ținta de energie solară în următorii 4 ani.
  • Numărul plăcilor solare instalate în UE a crescut cu 40% într-un an.
  • Țările care au înstalat cele mai multe plăci solare în 2022 sunt China, SUA și India.

Energia solară este la modă în Uniunea Europeană, care a adăugat o producție de 41 de Gigawați anul trecut. Douăzeci și trei de țări din Uniune vor reuși să-și atingă ținta de energie solară în 4 ani, ceea ce va contribui masiv la reducerea emisiei de gaze.

Cum stă Europa la tranziția ecologică spre energia solară

Europa nu stă deloc în acest domeniu. Se observă o adevărată efervescență în sectorul energiei fotovoltaice, iar plăcile solare se instalează într-un ritm tot mai alert.

Anul trecut au fost adăutați 41 de Gigawati de energie solara, iar in 2023 vor apărea alte parcuri solare care vor mări energia solară din Europa cu alți 50 de gigawati. Experții în energie, consultați de publicația Politico, spun că în acest ritm, 23 de țări UE își vor atinge ținta de energie solară, în 2027.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cum reușește Uniunea Europeană să avanseze atât de mult în adoptarea energiei solare

Această tranziție alertă se produce desigur cu gândul la încălzirea globală, dar urgența este dată de războiul din Ucraina. Europenii au decis să se descotorosească de gazul lui Putin, iar Uniunea Europeană susține cu subvenții instalarea plăcilor fotovoltaice.

Agenția Internațională pentru Energie a fost forțată să-și revizuiască în plus previziunile de implementare a energiei regenerabile pentru UE cu 38%, datorită prosumatorilor.

Pe de altă parte, costul producției din China a scăzut enorm, mai ales că și acolo se instalează plăci solare.

Doar anul trecut, chinezii au instalat 107 gigawați, echivalentul istoric din SUA, iar anul acesta vor dubla capacitatea de energie solară.

Ce probleme ar putea apărea

Prețul poate deveni o problemă pentru că energia solară s-a ieftinit cu 90 la sută în ultimii 10 ani si poate reduce treptat interesul pentru investiții. Uniunea Europeană vrea de asemenea să aducă producția de plăci solare în Europa și să reducă dependența de China.

Producția de baterii și de noi soluții de stocare a energiei devine de asemenea o problemă pe măsură ce crește capacitatea energiei solare, iar UE nu avansează destul de repede în această direcție. Dar dincolo de asta, eforturile sunt răsplătite cu facturi mai mici la energie și implicit cu reducerea poluării.

În 2022, instalarea plăcilor de energie solară a redus emisii poluante cu 230 de milioane de tone.

Citește și: