• Europarlamentarii vor decide, joi, dacă actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va conduce executivul european încă un mandat de cinci ani. 
  • Jordan Bardella (Patrioții pentru Europa) le cere deputaților să nu voteze pentru prelungirea mandatului Ursulei von der Leyen.
  • Ursula Von der Leyen a declarat că va numi un vicepreședinte care să coordoneze activitatea de reducere a birocrației, confirmând promisiunea făcută marți în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu Conservatorii și Reformiștii Europeni ai Giorgiei Meloni.

Europarlamentarii decid azi soarta Ursulei von de Leyen și votează pentru un nou mandat de cinci ani al șefei Comisiei Europene. Votul vine la o zi după ce Tribunalul Uniunii Europene a decis astăzi că executivul european nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul Covid-19.

Ca să fie aleasă, Ursula von der Leyen are nevoie de jumătate plus unu din voturile din Parament, 361.

Este susținută de PPE, Social Democrați și Renew, care au împreună 401 europarlamentari, dar nu toți vor vota pentru ea.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Dacă se va vota după cunoștința fiecărui europarlamentar, Ursula nu ar avea nicio șansă. Însă dezvăluirea aceasta, care este publică, vine prea târziu, după ce conducerile din Parlamentul European au decis. Despre lista ei de slăbiciuni se știa dinainte de a se face jocurile. Numai un miracol al democrației ar putea să îi ridice probleme Ursulei, dacă ar fi avut, dimineața asta s-ar fi amânat votul. Europarlamentarii când ajung acolo sunt ca parlamentarii PSD și PNL, indiferent de părerile lor, de ce spun alegătorii. Nu contează. Totul e așa cum spun șefii partidului, a explicat publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, la Aleph News.

Citește și