• România are câte 4 eurodeputați la Transport, Politică Externă, Industrie și Dezvoltare Regională.
  • Comisiile din Parlamentul European elaborează, modifică și adoptă propuneri legislative și rapoarte.
  • România nu are reprezentanți în comisiile de Politici Fiscale, de Pescuit și de Dezvoltare.
  • Marcel Ciolacu poartă discuții pentru Comisarul pentru Economie sau cel de Extindere.

Comisiile de Politică Externă, de Transport, de Industrie și de Dezvoltare Regională au fost cele mai dorite de europarlamentarii români care și-au început mandatul în Parlamentul European. Vorbim despre comisiile din Parlamentul European, unde sunt gestionate dosarele legislative ale Uniunii Europene.

Cum ne vor reprezenta europarlamentarii din România?

În comisiile de politică externă, transport, industrie și dezvoltare regională avem câte patru europarlamentari cu drepturi depline. Unii dintre ei fac parte din mai multe comisii și subcomisii. La Dezvoltare Regională, Dragoș Benea a fost ales și Președinte al Comisiei. Vicepreședinți de comisii sunt și Rareș Bogdan, la Afaceri Externe, Mihai Tudose, la Securitate și Apărare, Iuliu Winkler, la Comerț Internațional, Cristian Terheș și Claudiu Manda, la Control Bugetar, Maria Grapini, la Piața Internă și Protecția Consumatorului si Daniel Buda, la Agricultură. Nu avem pe nimeni în Comisia de Politici Fiscale, în comisia pentru Pescuit și în comisia pentru Dezvoltare.

Ce știm despre Comisarul European al României?

Marcel Ciolacu insistă că poartă discuții pentru Comisarul pe Economie. Deși toți specialiștii spun că șansele noastre sunt minime în această direcție, noi nici măcar nu facem parte din zona euro. Și a mai spus Premierul că el va face nominalizarea și că probabil va fi un bărbat, cumva noi ne-am cam făcut datoria față de Comisie, ultimii comisari pe care i-am avut au fost femei. Este vorba despre Corina Crețu, la Dezvoltare Regională și despre Adina Vălean la Transporturi. Asta deși Ursula von der Leyen a spus că așteaptă de la fiecare țară două propuneri: un bărbat și o femeie. Vorbind despre Adina Vălean, sunt țări care au ales să meargă cu aceeași propunere de comisar pe care l-au avut și până acum, ca să aibă mai multe șanse. Noi nu, și spunea Vasile Dîncu, că propunerea va veni de la PSD, care nu mai are nicio datorie față de PNL.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Premierul spune că el va face propunerea, dar aceasta va fi negociată în Consiliul European de președintele Iohannis. Nimic nu este oficial și transparent. Printre rânduri se înțelege că va fi un bărbat de la PSD. Poate că va fi Mihai Tudose. Despre el, Dan Barna spunea că nu a dovedit nimic în țară și că e greu să fii credibil într-o comisie în care sunt propuse nume de top, în condițiile în care te-ai făcut remarcat doar cu glumite de context.

Citește și