- Bar Mizrachi, supraviețuitor al atacului Hamas, ne-a mărturisit, într-un interviu exclusiv realizat la Budapesta, ce simte un israelian în urma atacului Hamas din 7 octombrie.
- Bar Mizrachi este student la Medicină; la momentul atacului era în vizită la părinții lui în Gevim și a supraviețuit atacului.
- Bar Mizrachi: „Hamas a ucis, a răpit oameni. Pe de altă parte, Hamas este ales de fiecare dată. Noi suntem comunități care credeau în coexistență”.
Localitatea israeliană Kibbutz Gevim a fost înființată în 1947, cu un an înaintea fondării statului Israel. Situată la 3 kilometri de granița cu Fâșia Gaza, localitatea a fost cartier general al forțelor de apărare israeliene în timpul războiului arabo-israelian din 1948 și a primit mai târziu numele de Gevim. La fel ca alte comunități israeliene din apropierea Gaza, și Gevim a fost atacat de teroriști Hamas pe 7 octombrie.
Advertisment
Cine este Bar Mizrachi
Bar Mizrachi este student la Medicină; la acel moment era în vizită la părinții lui în Gevim și a supraviețuit atacului. El face parte din grupul „Eroii luminii”, o delegație fondată de Organizația Mondială Sionistă (Zionist World Organisation) și Agenția Evreiască (Jewish Agency) pentru a aduce lumina și speranța comunităților evreiești din lumea întreagă.
Mizrachi ne-a mărturisit, într-un interviu exclusiv Aleph News realizat la Budapesta, dacă simte dorință de răzbunare după acest atac.
Recomandări
„Uneori trebuie să verși sânge ca să fii în siguranță”
„Răzbunarea mea, răzbunarea Israelului este să rămână fermă și să rămână o democrație liberală, evreiască și în anii următori. Cred că dușmanii noștri vor să renunțăm la valorile noastre. Pe de altă parte trebuie să luptăm să ne luăm înapoi ostaticii, să îi salvăm și să facem totul ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată. Iar niciodată înseamnă că trebuie să iei arma în mână nu pentru că vrei sânge, ci pentru că uneori trebuie să verși sânge ca să fii în siguranță”.
Percepția generală este că în Fâșia Gaza sunt civilii, palestinienii de zi cu zi și Hamas, cei care lansează atacuri ucigașe. Însă cei care trăiesc aproape de Gaza văd lucrurile cu alți ochi după ziua de 7 octombrie.
„Hamas a ucis, a răpit și totuși este ales de fiecare dată”
„Hamas a ucis, a răpit oameni. Pe de altă parte, Hamas este ales de fiecare dată. Noi suntem comunități care credeau în coexistență. Nu conta dacă ești de dreapta sau de stânga, erau oameni care veneau din Gaza să lucreze cu noi și când veneau, beam cafea împreună în casele noastre, luam cină la aceeași masă. Nu i-am tratat diferit niciodată. Am fost foarte empatici cu ei. Și totuși, când am fost atacați, ei au făcut-o cu telefoanele celor din Gaza care au lucrat la noi, civilii care au lucrat la noi în kibbutz. Au venit cu informații despre familiile care au arme acasă. Și au venit cu aceste informații de la oamenii care au lucrat la noi. Au făcut asta în multe kibbutzuri”.
„Totdeauna ai o alegere”
„Pot să spun că ne simțim trădați. Pentru că totdeauna ai o alegere. Și cred că au făcut o alegere. Alegerea lor a fost să dea informații despre noi cum ne poate ucide Hamas. Iar pe 7 octombrie în Gaza mulți au sărbătorit. Deci e foarte greu pentru mine să văd oameni fără legătură, deși rațional există probabil oameni care nu au legătură și nu sprijină Hamas”.
„Israel va trebui să lupte”
„Am crescut într-un mediu în care puteai fi liberal, puteai trăi cu oameni diferiți față de tine. Poți coexista, dar tot trebuie să crești cu garduri, cu garduri și arme. Cred că Israel va trebui să lupte până când cealaltă parte va educa în așa fel încât să nu ne vrea răul. Acum, în manualele din școlile ONU din Gaza găsești Mein Kampf, vezi portretele liderilor fondatori Al-Qaeda puse pe pereți ca niște eroi. Mai mult, vezi că la școală copiilor li se predă că într-o zi vor trăi nu doar în Ierusalim, dar și în Tel Aviv”.
Soluția celor două state – „un bandaj prost pe rană”
După 7 octombrie, se vorbește tot mai des de soluția a două state separate, Israel și Palestina pe actualul teritoriu al Israelului. Însă, pentru o soluție viabilă ar fi nevoie de lideri credibili, mai spune Mizrachi.
„În acest moment, soluția celor două state, când cele două partide ale palestinienilor sunt Hamas, care câștigă toate alegerile din 2007, și Fatah, cu Mahmoud Abbas… Când oamenii spun că Abbas este un lider bun, trebuie să se uite la teza lui de PhD. În teza lui, el spune că Holocaustul de fapt nu s-a întâmplat, iar organizațiile sioniste aveau multe legături cu naziștii… dacă ăsta e liderul vostru… apoi, Abbas nu a condamnat masacrul din 7 octombrie, care este împotriva islamului, împotriva umanității. Dacă ăsta e liderul vostru, oameni corupți, care nu vor decât bani și să rămână la putere, aceștia nu sunt lideri cu care Israel poate încheia acorduri. De aceea soluția celor două state nu ar fi o soluție, ci un bandaj prost pe rană”.
Mesaj de Crăciun pentru români
În timp ce Fâșia Gaza este sub teroare, românii se pregătesc de sărbătorile de Crăciun. Iată mesajul tânărului israelian pentru România:
„Am fost anul trecut în România, mi-a plăcut foarte mult. Oamenii sunt calzi. În România și în Ungaria au existat comunități evreiești puternice în trecut. De obicei comunitățile evreiești erau puternice în comunități și popoare cu mintea deschisă. Și întotdeauna au prosperat împreună. Îmi doresc ca națiunile noastre, români și israelieni, să prospere împreună în strânsă legătură. Și vreau să le doresc Crăciun fericit și îi rog să se roage pentru ostatecii noștri care sunt încă prizonierii Hamas, în acest coșmar”.
Citește și
- Putin pregătește un război de durată: Publicația BILD dezvăluie planurile președintelui rus până în 2026
- Klaus Iohannis spune că mai este mult de negociat până la aderarea noastră în spațiul Schengen. Analist politic: „România nu mai are nimic de făcut”
- ISW: Dacă SUA abandonează Ucraina, Rusia va câștiga, iar China va ataca Taiwanul
Partenerii noștri