• Premierul afirmă că vor fi eliminate excepţiile de la plata CASS şi impozitul pe venit pentru anumite industrii.
  • Salariul minim în construcţii va creşte la 4500-4600 lei şi nimeni nu va pierde niciun leu la venit, anunţă Marcel Ciolacu.
  • Şeful Guvernului promite discuţii cu industria IT înainte de a decide eliminarea excepţiilor fiscale.

Premierul Marcel Ciolacu promite nu numai echitate socială, ci şi echitate fiscală, spunând că excepţiile la plata CASS şi a impozitului pe venit pentru anumite industrii vor fi eliminate.

“Nu există o eliminare totală a excepţiilor fiscale. O eliminare de excepţie este cea a CASS. De exemplu IT-iştii sunt exceptaţi la impozitul pe venit de 20 de ani. Cel care are salariul minim nu este exceptat. A fost o măsură a unui stat, care şi-a asumat-o. Trebuie venit cu o echitate fiscală. Nu poţi să vii cu o echitate socială fără să vii şi cu o echitate fiscală. Şi asta spune şi Comisia Europeană. Nu poţi pe fiecare categorie socială să inventezi alte excepţii. La construcţii, mi s-a părut corect în perioada pandemiei, când nu existau fonduri europene la şantierele mari, lucrări publice de amploare, în infrastructură, cum sunt acum. Era normal să încerci să nu-i mai laşi pe români să plece în străinătate, să-i aduci înapoi, să-i păstrezi în ţară”, a declarat în exclusivitate Marcel Ciolacu luni seară, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News, în primul interviu acordat presei de la preluarea postului de premier.

 Marcel Ciolacu spune că eliminarea excepţiei la plata CASS pentru constructori nu va duce la tăierea salariilor deoarece Guvernul va creşte salariul minim de la 4000 la 4500-4600 lei.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

“Constructorii au în acest moment această excepţie la plata CASS şi dorim să o eliminăm. Nu voi tăia niciun salariu la niciun constructor. Ei în momentul acesta au salariul minim pe economie de 4000 de lei. Vom veni cu mărirea acestui salariu minim la 4500-4600. Chiar dacă omului i se va reţine acest CASS, nu va pierde niciun leu la venit”, dă asigurări premierul.

Marcel Ciolacu le transmite tuturor celor vizaţi de excepţiile la plata impozitului pe venit că Guvernul nu va tăia nimic până nu vor fi consultaţi.

“Există excepţii la plata impozitului pe venit şi la construcţii, şi la agricultură, şi la IT. Şi recomandarea Comisiei Europene, care înţelege că nu putem renunţa la totul deodată, e ca excepţiile să fie unitare, la toate categoriile, nu pentru unii într-un fel, pentru alţii în altfel. Să mă înţeleagă toată lumea, şi cei din IT. Nu taie nimeni până nu vom discuta din nou cu toată industria. Domnilor, aveţi miliarde care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare, exact cu ce vă ocupaţi dvs. Vreţi să riscăm să pierdem aceste miliarde şi să nu aveţi ce munci? Sau să ne aşezăm la masă şi să înţelegem că România nu-şi mai poate permite ce şi-a permis acum câteva luni? Şi trebuie să hotărâm. Nu se pierde forţa de muncă pentru că va fi plătită la fel”, susţine premierul.

Şeful Guvernului ia în calcul şi o reaşezare a sporurilor care au ajuns să fie mai mari decât salariile.

“Nu pot să permit să ai sporuri de antenă 15%, nu poţi să ai sporuri mai mari decât salariul. Şi una e să pui spor la un salariu minim pe economie şi una e să pui spor la un salariu de 15.000 lei, cât salariul preşedintelui României. Unde e echitatea socială? Te mai caut să-ţi dau şi voucher de vacanţă că eşti amărât”, a afirmat şeful Executivului.

Marcel Ciolacu mai spune că nu vrea să dea pe nimeni afară din sistemul bugetar, dar nici nu-şi poate permite să piardă investiţii de miliarde de euro sau să rateze aderarea României la OCDE.

“În acest moment sunt miliarde de euro de la UE de investit în infrastructură. Eu îmi pot permite ca prim-ministru al României să pierdem aceste investiţii? Eu îmi pot permite ca cel mai important proiect politic al României, aderarea la OCDE, să-l pierd pentru că ne-am supărat că nu mai există excepţii? Va fi rezistenţă, dar deciziile privind excepţiile se vor lua în oglindă cu reducerile bugetare. (…) Când a fost o criză la Ministerul Muncii, cu acele azile ale groazei am văzut eficienţa statului prin nişte structuri care sunt anacronice. Se calcă unii pe alţii pe picioare. Nu vreau să dau pe nimeni afară”, a susţinut premierul.

Interviul integral aici.

Citește și: