• AfD se află într-o competiție strânsă cu conservatorul CDU, iar liderul său din Turingia, Björn Höcke, este o figură controversată.
  • Dacă AfD confirmă rezultatele sondajelor, ar putea câștiga 30 de locuri în parlamentul din Turingia.
  • Partidul Social Democrat (SPD) ar urma să obțină doar șapte locuri, iar Verzii și liberalii din FDP nu ar obține niciunul.

Partidul anti-imigrație din Germania, Alternativa pentru Germania, se îndreaptă spre victorie în landul Turingia (est), potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, scrie BBC.

AfD ar urma să obțină 30,5% din voturi, conform sondajului realizat la ieșirea de la urne pentru postul public de televiziune ARD, cu șase puncte mai mult decât conservatorul CDU și cu mult înaintea celor trei partide aflate la guvernare în Germania.

Dacă se confirmă, extrema dreaptă ar obține prima victorie într-un parlament de stat de la al Doilea Război Mondial, deși este puțin probabil să poată forma un guvern în Turingia.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Aproximativ cinci milioane de germani au fost eligibili să voteze duminică în două alegeri de stat din est. AfD se află, de asemenea, la mică distanță de conservatorul CDU în alegerile pentru un parlament de land în Saxonia.

Sondajul ARD la ieșirea de la urne dă CDU 31,5% și AfD 30% în Saxonia, din nou cu mult înaintea celor trei partide care conduc guvernul național. Principalul candidat al AfD în Turingia, Björn Höcke, este o figură extrem de controversată în Germania.

Partidul său a fost calificat drept extremist de dreapta și a fost amendat pentru că a folosit un slogan nazist, deși fostul profesor de istorie neagă că ar fi făcut-o cu bună știință.

Imigrația a jucat un rol important în alegerile de duminică, dar AfD dorește, de asemenea, să oprească livrările de arme către Ucraina, la fel ca partidul care se îndreaptă spre locul al treilea în ambele state, BSW al fostei comuniste Sahra Wagenknecht.

Dacă sondajele la ieșirea de la urne se confirmă, AfD este pe cale să câștige 30 de locuri în parlamentul landului Turingia, cu 88 de locuri, fiind reprezentat doar unul dintre cele trei partide din guvernul național.

Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz ar urma să obțină doar șapte locuri, iar Verzii și liberalii din FDP niciunul. În Saxonia, CDU este pe cale să obțină 31,5% din voturi, cu doar 1,5 puncte în fața AfD.

Citește și