• Extrema dreaptă din Franța, reprezentată de partidul Reuniunea Națională (RN) al lui Marine Le Pen, a câștigat detașat primul tur al alegerilor parlamentare anticipate.
  • Dacă RN reușește să obțină majoritatea absolută de 289 de locuri din cele 577 ale Adunării Naționale, ar putea forma primul guvern francez controlat de extrema dreaptă de la Al Doilea Război Mondial. 
  • Pentru a împiedica RN să obțină majoritatea absolută, Președintele Macron a făcut apel la o „alianță largă, clar democratică și republicană” în turul al doilea.

Extrema dreaptă din Franța se află în pole position după primul tur al alegerilor parlamentare care le-a confirmat dominația în politica franceză și i-a adus la porțile puterii, scrie BBC.

Susținătorii partidului Reuniunea Națională (RN) anti-imigrație al lui Marine Le Pen au aplaudat când aceasta a declarat că „blocul macronist al Președintelui a fost aproape anihilat”. RN era pe cale să obțină 33,2% din voturi, cu o alianță de stânga în urmă cu 28,1%, iar alianța Macron în urmă cu 21%.

„Vreau să fiu prim-ministru pentru toți francezii, dacă francezii ne dau votul lor”, a declarat Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, liderul partidului RN.

Recomandări

EDUCAȚIA LA GUNOI
200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
CONDAMNAREA LUI TRUMP SE AMÂNĂ
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ

Niciodată până acum extrema dreaptă nu a câștigat primul tur al alegerilor legislative franceze. Simplul fapt că acest lucru a devenit posibil este istoric, spune comentatorul veteran Alain Duhamel.

Marine Le Pen și Jordan Bardella își doresc o majoritate absolută de 289 de locuri în Adunarea Națională cu 577 de locuri. Previziunile privind numărul de locuri pentru turul al doilea de scrutin de duminica viitoare sugerează că ar putea să nu reușească.

Fără o majoritate absolută, Franța va avea un parlament suspendat, iar RN nu își va putea pune în aplicare planurile privind imigrația, reducerile fiscale și ordinea publică. Nu era nevoie ca Emmanuel Macron să convoace aceste alegeri, dar, după victoria RN în alegerile europene, el a declarat că este „cea mai responsabilă soluție”. A fost un pariu care amenință acum să dea peste cap ordinea politică.

Prezența la vot a fost cea mai mare pentru un prim tur parlamentar din 1997, reflectând natura crucială a unui vot care a venit după o campanie fulgerătoare de doar trei săptămâni. Deja după primul tur, 39 de deputați ai Reuniunii Naționale au fost aleși obținând mai mult de jumătate din voturi, în timp ce 32 au fost aleși pentru noul Front Popular de stânga.

Sute de alegători de stânga s-au adunat în Place de la République din Paris pentru a-și exprima furia și șocul față de succesul RN.

Președintele Macron l-a lăsat pe Prim-ministrul său, Gabriel Attal, să vorbească, dar a făcut o declarație, afirmând că a sosit timpul pentru o „alianță largă, clar democratică și republicană pentru turul al doilea”.

„Niciun vot nu trebuie să ajungă la Reuniunea Națională”, a declarat el. „Miza este clară – să împiedicăm Reuniunea Națională să aibă o majoritate absolută”.

Reuniunea Națională a parcurs un drum lung, de la rădăcinile sale în extrema dreaptă a societății franceze până la obținerea sprijinului unuia din trei alegători francezi. Ei au un lider tânăr și carismatic, care ar putea fi următorul Prim-ministru al Franței, și un set de politici care variază de la interzicerea telefoanelor mobile în sălile de clasă și reducerea taxelor pe energie la eliminarea beneficiilor pentru străini.

RN are șanse la o majoritate absolută, deși rezultatul cel mai probabil în acest moment ar putea fi un parlament cu majoritate absolută, cu RN deținând cel mai mare număr de locuri. Noul Front Popular ar putea, de asemenea, să își crească cota de voturi, susținut de alegătorii din alte partide.

Runda a doua de duminica viitoare va prezenta fie dueluri între două partide, fie curse în trei. La ultimele alegeri au fost doar câteva, dar prezența mare la vot a făcut ca peste 300 de candidați de pe locul al treilea să se califice pentru aceste bătălii „triunghiulare“.

Ceea ce se va decide acum, în mare parte la nivel de circumscripție locală, este dacă candidatul clasat pe locul al treilea se va retrage din cursă pentru a împiedica RN să câștige locul.

În general, aceștia ar putea refuza să cedeze locul partidului lui Mélenchon, deși o candidată Macron care s-a calificat pe locul al treilea a declarat că se retrage pentru a-i oferi rivalului său din LFI, Francois Ruffin, o șansă mai mare de victorie.

Jean-Luc Mélenchon a declarat că, în cazul în care candidații partidului său se află pe locul al treilea, iar RN este în frunte, se vor retrage și ei.

Citește și