• Protestele violente din Bangladesh, conduse de studenți, au dus la căderea guvernului și fuga Prim-ministrului Sheikh Hasina în India
  • Dezinformarea a amplificat violențele, cu influențatori de extremă dreaptă din India răspândind informații false despre atacuri împotriva comunității hinduse.
  • După fuga lui Hasina, comunitatea hindusă din Bangladesh s-a simțit nesigură, iar tensiunile au crescut în absența unui guvern stabil.

Bangladesh este pe prima pagină a ziarelor de câteva săptămâni: protestele conduse de studenți, soldate cu peste 400 de morți, au culminat cu căderea guvernului și fuga Prim-ministrului Sheikh Hasina în India la 5 august, conform BBC.

Sărbătorile au degenerat în tulburări violente, revoltele vizând membri ai partidului Awami League, care se află la putere și care este format din membri hinduși și musulmani.

În timp ce rapoartele de la fața locului au constatat că violențele și jafurile au afectat persoanele și proprietățile hinduse, influențatorii de extremă dreaptă din India vecină au distribuit videoclipuri și informații false care au oferit o imagine înșelătoare a evenimentelor. Acestea au pretins că arată violențe comunitare împotriva hindușilor, care ar fi fost comise de „radicali islamiști” cu un program violent.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

O postare virală pretindea că arată un templu incendiat de „islamiștii din Bangladesh”.

Cu toate acestea, BBC Verify a stabilit că această clădire, identificată drept Templul Navagraha din Chittagong, nu a fost afectată de incidentul care a avut loc, de fapt, la un birou al partidului Liga Awami din apropiere.

Alte postări virale care au fost dezmințite între timp includ o afirmație conform căreia casa unui jucător de cricket hindus din Bangladesh ar fi fost incendiată. BBC Verify a stabilit că, de fapt, casa aparține unui deputat musulman din Liga Awami.

Toate aceste postări au fost distribuite de mai multe conturi, dintre care multe susțin valorile naționaliste hinduse.

După plecarea precipitată a lui Sheikh Hasina, lucrurile au ajuns din nou la un punct critic, „deoarece hindușii s-au simțit nesiguri în absența guvernului și a unei ordini publice eficiente”, spune profesorul Al-Zaman.

Unele dintre aceste postări care susțin în mod fals că hindușii au fost ținta musulmanilor au fost distribuite de conturi aflate departe de Bangladesh sau India.

Citește și