• Partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) condus de Marine Le Pen și Jordan Bardella conduce detașat în sondaje înaintea alegerilor parlamentare din Franța.
  • Pentru a împiedica RN să obțină majoritatea, adversarii vor trebui să decidă cine să susțină în turul doi al alegerilor. 
  • Sondajele sugerează că multe circumscripții vor vedea o confruntare între RN și o alianță improvizată de stânga numită Noul Front Popular.

Franța votează într-un scrutin parlamentar care ar putea face istorie, cu extrema dreaptă mai aproape de putere decât a fost vreodată în epoca modernă, scrie BBC.

RN al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella conduce detașat în sondaje – la trei săptămâni de când au câștigat alegerile europene. Președintele Emmanuel Macron a reacționat imediat, convocând un vot național și uimindu-și țara.

Se așteaptă o prezență mare la vot din partea a 49 de milioane de alegători pentru un scrutin atât de important, iar urnele se închid în marile orașe la ora 20:00 (18:00GMT), când vor apărea primele exit-poll-uri.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
SUA ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR PENTRU UCRAINA
ECONOMIA MERGE BINE, AMERICANII NU SIMT ASTA

Acesta este un scrutin în două tururi, iar majoritatea celor 577 de locuri din Adunarea Națională nu vor fi decise până la al doilea tur de scrutin de duminica viitoare.

Campania a durat doar 20 de zile, iar acest lucru a fost în avantajul RN, care și-a rafinat rapid promisiunile existente privind imigrația, criminalitatea și insecuritatea, precum și reducerile fiscale pentru a face față crizei costului vieții.

Jordan Bardella vrea să fie primul Prim-ministru al RN, iar partidul său este încrezător că va câștiga zeci de circumscripții în primul tur. Dar el spune că va accepta funcția numai dacă partidul obține o majoritate parlamentară absolută de 289 de locuri. Alternativa ar fi un parlament suspendat și un blocaj.

De îndată ce primele rezultate vor fi afișate duminică seara, adversarii RN vor trebui să decidă pe cine să susțină în confruntările din Franța, în încercarea de a se asigura că majoritatea absolută nu se va realiza. Dacă sondajele sunt corecte, multe dintre run-off-uri vor opune RN unei alianțe de stânga alcătuite în grabă, numită Noul Front Popular, care crede că ar putea chiar câștiga alegerile.

Dar, din cauza prezenței ridicate la urne, trei partide s-ar putea califica pentru bătăliile din turul al doilea în 250 de circumscripții, potrivit lui Brice Teinturier de la institutul de sondaje Ipsos.

Alianța Președintelui Macron este așteptată să piardă locuri, iar zilele lui Gabriel Attal ca Prim-ministru par numărate, chiar dacă sondajele sugerează că acesta rămâne cel mai popular politician din Franța.

Citește și