UPDATE FAST-CHECK – Incendiul ar fi izbucnit la o fabrică de baterii auto, deţinută de Ministerul Apărării al Iranului

Potrivit AP, nimeni nu a fost rănit în incendiu, care a izbucnit într-o zonă în care sunt depozitate deşeuri de plastic, a declarat presa de stat. Publicaţiile de ştiri iraniene au difuzat fotografii şi înregistrări video cu o coloană de fum negru care se ridică spre cer, la nord de capitala ţării, Teheran.

Armata obişnuită a Iranului şi garda sa revoluţionară paramilitară operează mai multe fabrici în toată ţara, dintre care multe produc bunuri civile.

Iranul a văzut o serie de incendii şi alte accidentări în instalaţiile sale militare de-a lungul anilor şi acuză deseori Israelul de sabotaj. Luna trecută, Iranul a declarat că Israelul a încercat să-i saboteze programul de rachete balistice.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Iranul se află sub sancţiuni occidentale de câţiva ani, care îl împiedică să importe o serie de maşini şi piese de schimb, forţându-l să-şi construiască propriile automobile sau arme, sau să se aprovizioneze de pe piaţa neagră. Acest lucru a făcut probabil ca accidentele industriale să fie mai frecvente.

Știrea inițială 

Fabrica de drone Shahed este în flăcări la Teheran, Iranul furnizează aceste drone dictaturii rusești pentru a ucide civili ucraineni, scrie The Guardian.

O fabrică de drone Shahed din Teheran, Iran, a luat foc, iar regimul teocratic din Iran a furnizat drone kamikaze Rusiei în ultimul an pentru a ucide civili ucraineni.Sursa declanşării incendiului e încă necunoscută, dar utilizatorii de pe platforma X prespun că ar fi vorba de un sabotaj al serviciilor ucrainene.

Dronele erau folosite de Rusia

Câteva companii europene ar fi avut un rol în fabricarea dronelor ucigaşe din Rusia şi Iran. Dronele kamikaze iraniene folosite în cele mai recente atacuri asupra oraşelor ucrainene sunt pline cu componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaţilor săi occidentali în care face apel la rachete cu rază lungă de acţiune pentru a ataca site-urile de producţie din Rusia, Iran şi Siria.

Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul Ucrainei guvernelor G7 în august, scrie că au avut loc peste 600 de bombardamente în oraşe ucrainene cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conţineau tehnologie occidentală în ultimele trei luni. În drona Shahed-131 au fost găsite 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale şi 57 în modelul Shahed-136, care are o rază de zbor de 2.000 km şi o viteză de 180 km/h.

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaţionale britanice, sunt numiţi ca producători originali ai componentelor identificate. „Printre producători se numără companii cu sediul în ţările coaliţiei de sancţiuni: Statele Unite, Elveţia, Ţările de Jos, Germania, Canada, Japonia şi Polonia”.

Citește și: