• Fabricile de muniții din Coreea de Nord „funcționează la capacitate maximă”.
  • Fabricile de armament din Coreea de Nord (pentru exporturi non-rusești) funcționează la o capacitate de 30% din cauza lipsei de materii prime.
  • Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 10.000 de containere cu muniții.

Fabricile de muniții din Coreea de Nord „funcționează la capacitate maximă” pentru a produce arme și obuze pentru Rusia, potrivit Ministrului sud-coreean al Apărării, scrie CNN.

Cea mai recentă estimare din partea Coreei de Sud oferă noi indicii cu privire la rolul crucial, dar extrem de secret, pe care Coreea de Nord îl joacă pentru a ajuta la reaprovizionarea războiului Moscovei, într-un moment în care nevoia Ucrainei de reaprovizionare militară vitală este ținută în loc de legislatorii predominant republicani de la Washington.

Armele și echipamentele militare, care includ milioane de cartușe de artilerie, sunt livrate Rusiei în schimbul unor transporturi de alimente și alte produse de primă necesitate, a declarat luni ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Începând din august, Pyongyang a expediat aproximativ 6.700 de containere în Rusia, care ar putea găzdui peste 3 milioane de cartușe de artilerie de 152 mm sau peste 500.000 de cartușe de 122 mm pentru lansatoare multiple de rachete.

„În timp ce fabricile de armament din Coreea de Nord (pentru exporturi non-rusești) funcționează la o capacitate de 30% din cauza lipsei de materii prime și de electricitate, fabricile care produc arme și obuze de artilerie pentru Rusia funcționează la capacitate maximă”, a declarat Shin.

În schimb, alimentele reprezintă cea mai mare parte a containerelor din Rusia către Coreea de Nord, iar situația aprovizionării cu alimente în națiunea asiatică izolată pare să fie „stabilă”, potrivit Ministerului Apărării.

Într-o fișă informativă publicată vineri, Departamentul de Stat al SUA a declarat că, din septembrie, Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 10.000 de containere cu muniții sau materiale conexe.

Rusia are nevoie de provizii proaspete de muniții și obuze pentru a-și susține efortul de război atrițional, după ce a suferit pierderi grele de oameni și echipamente pe parcursul a peste doi ani de război. Ambele tabere continuă să schimbe focuri de armă grele în fiecare zi, epuizând rezervele de muniție.

Kievul se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi, printre care se numără lupta cu propriile constrângeri în materie de forță de muncă și faptul că aprovizionarea cu muniție din Occident începe să se epuizeze.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, și alți oficiali ucraineni și occidentali au declarat că Avdiivka a fost pierdută pentru că trupele nu au avut suficientă muniție pentru a o apăra.

Fără ajutorul SUA, Ucraina nu numai că se va lupta să obțină noi câștiguri pe câmpul de luptă, dar îi va fi greu să continue să se apere în acest an.

Îngrijorări legate de armele nord-coreene către Rusia

Livrările de muniții de la Pyongyang către Moscova au fost înregistrate încă de cu puțin timp înainte ca liderul nord-coreean Kim Jong Un să se întâlnească cu omologul său, președintele Vladimir Putin, pentru un summit desfășurat în septembrie în extremul est al Rusiei.

Întâlnirea a fost un semn clar al apropierii relațiilor dintre cele două națiuni, în condițiile în care ambele țări se confruntă cu izolarea internațională din cauza invaziei Moscovei în Ucraina și a programului de arme nucleare și rachete balistice al Pyongyangului.

De la acel summit, Coreea de Nord a furnizat probabil Rusiei „milioane de cartușe de artilerie” în ultimul an, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni de Inspectorul General al Pentagonului.

În noiembrie, Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS) a declarat că Pyongyang a exportat peste 1 milion de obuze către Rusia în 10 transporturi separate de la începutul lunii august pentru a sprijini războiul său din Ucraina.

Citește și