• Biden a anunțat că Israelul și Hamas au convenit asupra cadrului armistițiului din Gaza.
  • Netanyahu întârzie semnarea acordului de pace cu Hamas, adăugând noi cereri.
  • Sondaj Channel 12: 72% dintre israelieni cred că Netanyahu trebuie să demisioneze.

După ce Biden a anunțat vineri că Israelul și Hamas au convenit asupra cadrului armistițiului din Gaza și lucrează la detalii, Forumul ostaticilor și familiilor dispărute reacționează furios la rapoartele din mass media israeliană potrivit cărora premierul Benjamin Netanyahu întârzie un acord, venind cu noi cereri. Critici la adresa premierului au venit și de la oficialii israelieni implicați în negocieri, în timp ce un membru Hamas a precizat că grupul terorist încă insistă asupra garanțiilor scrise că Israelul nu poate relua războiul, după semnarea acordului de încetare a focului și eliberarea ostaticilor, arată Times of Israel.

Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas au criticat modul în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu a gestionat discuțiile privind încetarea focului, după ce oficialii l-au acuzat pe premier că a deraiat negocierile prin cererea sa privind un mecanism de punere în aplicare pentru a împiedica agenții înarmați ai Hamas să se întoarcă în nordul Gaza.

De asemenea, Netanyahu solicită acum ca Israelul să mențină controlul de-a lungul frontierei dintre Gaza și Egipt, înăsprindu-și poziția de negociere în lumina informațiilor care arată că Hamas dorește un acord de încetare a focului din cauza slăbirii poziției sale militare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Discuțiile mediate de Egipt, Qatar și Statele Unite nu au reușit să obțină un acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza și o încetare a focului de la armistițiul de o săptămână din noiembrie, în urma căruia Hamas a eliberat 105 persoane răpite în timpul atacului său din 7 octombrie. Cu toate acestea, a existat un optimism reînnoit cu privire la discuții după ce Hamas a renunțat la cererea sa ca cadrul să includă un angajament direct din partea Israelului de a pune capăt războiului în prima fază – deși grupul terorist solicită încă un angajament în acest sens din partea mediatorilor.

Suntem îngroziți și șocați de acest comportament iresponsabil care probabil va duce la ratarea unei oportunități care s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”, a declarat Forumul Familiilor Ostatice și Dispărute. Până când toată lumea își va reveni și va lucra împreună, s-ar putea să nu mai fie nimeni de adus înapoi”.

Fiecare minut este o eternitate pentru noi și fiecare secundă este iadul pentru ei. Facem apel la prim-ministru: noi susținem acordul Netanyahu. Acum este rândul dumneavoastră să susțineți acordul pe care l-ați pus pe masă.”

Citește și