• Femeile afgane pot solicita refugiu în UE, fără a dovedi un pericol specific, din cauza discriminărilor talibane.
  • Instanța a analizat două cazuri din Austria, inclusiv o femeie născută în Iran și alta care a evadat de la abuzuri familiale.
  • Deciziile CJUE influențează politicile naționale ale statelor membre privind azilul pentru afgane.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis vineri că toate femeile afgane pot solicita statutul de refugiate din cauza măsurilor discriminatorii impuse de regimul taliban. Ele pot obține azil în statele membre ale UE pe baza cetățeniei și a sexului, fără a fi nevoie să dovedească un pericol specific.

„Autoritățile competente din statele membre pot considera că nu este necesar să stabilească dacă solicitanta este efectiv și specific în pericol de a face obiectul unor acte de persecuție în caz de revenire în țara ei de origine”, arată decizia instanței din Luxemburg.

CJUE a fost sesizată de Curtea Administrativă austriacă, care a contestat refuzurile de azil pentru două femei afgane. Una dintre ele, născută în 2007 și crescută în Iran, a fugit înainte de a solicita azil în Austria. Cealaltă a fugit din Afganistan la vârsta de 13-14 ani, când tatăl ei a încercat să o vândă.

Recomandări

DRONE RUSEȘTI ÎN DELTĂ
ERUPȚIE SPECTACULOASĂ
POSIBILA RIPOSTĂ
PICKY EATER BABY
ÎNCĂ 3 PENTRU COTROCENI
PRIZONIERII MOR ÎN RUSIA

CJUE a reținut că „sunt acte de persecuție atât căsătoria forțată, care este asimilabilă cu o formă de sclavie, cât și lipsa protecției împotriva violențelor pe bază de sex și a violențelor domestice”.

Deciziile CJUE creează jurisprudență care trebuie respectată de instanțele naționale, deși statele membre își păstrează suveranitatea în acordarea azilului. În prezent, afganele beneficiază de statut de refugiate în Suedia, Finlanda și Danemarca, iar talibanii continuă să impună restricții severe asupra drepturilor femeilor.

Citește și