• Votul femeilor a crescut masiv în favoarea extremei dreapta în Franța comparativ cu alte țări europene.
  • Marine Le Pen și Jordan Bardella au reușit să dediabolizeze partidul.
  • Extrema dreaptă este dată câștigătoare la alegerile anticipate din 30 iunie.
  • Organizațiile feministe se poziționează însă împotriva lui Le Pen, Bardella și aliaților lor.

Alegerile anticipate din Franța continuă să aducă surprize, iar rezultatul este încă incert cu o săptămână înainte de primul scrutin, programat pe 30 iunie. Rassemblement Nationale a Marinei le Pen se plasează în continuare pe primul loc iar structura votului ne arată că votul feminin a migrat masiv către această formațiune de extremă dreapta.

Cum s-au repartizat voturile la europene în favoarea lui Bardella în funcție de gen?

În 2019, 25% dintre bărbați și 21% dintre femei au votat pentru Rassemblement Nationale – în conformitate cu modelele tradiționale. Anul acesta, un sondaj la ieșirea de la urne a arătat că 33% dintre femei au votat pentru partidul de extremă dreaptă a lui Le Pen, față de 30% dintre bărbați. Aceasta este o creștere uimitoare de 12 puncte procentuale în rândul electoratului feminin.

Rassemblement Nationale se distinge astfel de partidele anti-imigrație din alte țări mari ale UE.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

În Germania, partidul Alternativa pentru Germania a primit 19% din voturile bărbaților și 12% din voturile femeilor, iar în Italia, Fratelli d’ Italia ai Premierului Giorgia Meloni au primit 30,5% din voturile bărbaților, comparativ cu 27% din voturile femeilor, potrivit Institutului Demopolis.

Acest lucru nu a trecut neobservat printre politicienii de extremă dreapta din Franța.

Jordan Bardella, liderul în vârstă de 28 de ani al RN, s-a adresat săptămâna aceasta pe rețelele de socializare femeilor, spunandu-le că va fi un „Prim-ministru care garantează drepturile și libertățile pentru fiecare femeie din Franța.”

Într-un videoclip, Bardella spune că partidul său a susținut progresele pentru drepturile femeilor, de la sprijin medical până la protecția împotrivă abuzurilor domestice. El a mai spus că va deporta „delincvenții și criminalii străini”. Dar partidul definește noțiunea de „protecție” într-un mod mai larg, aplicând-o nu doar la securitate ci și la sănătate, locuri de muncă și condițiilor de viață – subiecte care rezonează cu alegătorii de sex feminin.

Cum a evoluat acest vot în favoarea extremei dreapta?

Strategia de de-diabolizare a partidului practicată de Marine Le Pen este cea care a produs rezultate. Bardella, candidatul RN la funcția de Prim-ministru la viitoarele alegeri, a făcut și el eforturi în acest sens.

„Valorile noastre europene vor fi întotdeauna remarcabil de superioare celor care înrobesc femeile, le închid după voal”, a spus el într-un discurs în fața Parlamentului European anul trecut, țintind două dintre subiectele favorite ale partidului său: imigrația și islamismul.

Cu extrema dreaptă acum în poziție de a prelua puterea, organizațiile feministe se poziționează însă împotriva lui Le Pen, Bardella și aliaților lor.

Într-o declarație, Fundația pentru Femei, unul dintre cele mai mari ONG-uri franceze care apără drepturile femeilor, a cerut alegătorilor să „oprească extrema dreaptă” și „să voteze masiv pentru un viitor de emancipare”.

Citește și