• Dezbaterea va fi difuzată de ABC la ora 04:00, ora României.
  • Dezbaterea va fi un moment crucial pentru ambii candidați, dar mai ales pentru Harris, care trebuie să se prezinte publicului și să-și apere direct politicile.
  • Experiența lui Harris ca procuror va fi un punct central, ea încercând să-l prezinte pe Trump ca infractor și să contrasteze cu timpul ei dedicat combaterii criminalității.
  • Economia va fi un subiect cheie, cu Trump promițând reduceri de taxe și dereglementare, în timp ce Harris vrea să crească impozitele pentru bogați pentru a finanța rețeaua de siguranță socială.
  • Avortul și imigrația vor fi de asemenea subiecte fierbinți, Harris încercând să lege pe Trump de anularea Roe vs Wade și Trump criticând administrația Biden pentru creșterea imigrației.

În această noapte, Kamala Harris și Donald Trump vor sta față în față pentru prima dată, la prima lor dezbatere prezidențială din Pennsylvania, difuzată de ABC News. Mizele sunt uriașe, scrie Financial Times.

Harris a revoluționat cursa electorală de când l-a înlocuit pe președintele Joe Biden în iulie, revitalizând campania Partidului Democrat.

Deși Kamala este acum cu 2,9 puncte procentuale în fața lui Trump la nivel național, conform tracker-ului de sondaje al Financial Times, avansul ei s-a restrâns ușor în ultimele zile, iar cursa prezidențială rămâne extrem de strânsă.

Recomandări

PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL

Iată 5 lucruri esențiale de urmărit atunci când cei doi candidați la președinția SUA se vor întâlni la 9 PM ET (04:00 ora României) în Philadelphia.

1. Cine va părea mai „prezidențial”?

Regulile de marți vor urma un format similar dezbaterii din iunie dintre Biden și Trump, cu microfoanele închise în timp ce celălalt vorbește și fără public în studio.

Harris și Trump vor face față întrebărilor adresate de moderatorii ABC, Linsey Davis și David Muir, având două minute pentru a răspunde și două minute pentru replică, cu un minut suplimentar pentru întrebări de clarificare. Nu vor fi permise notițe pregătite.

Reflectoarele vor fi îndreptate în special asupra Kamalei Harris, deoarece Trump este deja cunoscut printre alegători.

„Cred că miza este mare pentru amândoi, dar mai ales pentru Harris, a spus Hans Noel, profesor de guvernare la Universitatea Georgetown.

„Aceasta este prima dată când o vedem vorbind și apărându-se direct, vorbind despre politici, răspunzând atacurilor lui Trump, și toate celelalte lucruri”.

Noel a spus că va urmări, de asemenea, dacă Trump va folosi tactici noi împotriva adversarului său. Fostul președinte a avut dificultăți în a se adapta noii sale rivale, bazându-se pe atacuri personale împotriva lui Harris, inclusiv prin punerea la îndoială a identității ei rasiale și redistribuirea unui post sexist pe rețelele sociale.

2. Cine o va „defini” pe Harris?

Atât Trump, cât și Kamala însăși vor încerca să facă un lucru simplu în timpul dezbaterii: să o definească pe Harris pentru publicul alegător care știe mult mai puțin despre ea decât despre Trump.

Trump își perfecționează în continuare liniile de atac împotriva Kamalei, dar sondajele publicate în weekend arată că ar putea în sfârșit să-i diminueze avansul. Trump a încercat să o prezinte pe Harris ca pe o comunistă radicală. De asemenea, a ironizat-o pentru râsul ei.

Dezbaterea „este un moment foarte important” pentru Trump, pe care trebuie să-l folosească cât mai bine, a spus strategul republican Kevin Madden. „Va avea 90 de minute pentru a oferi o linie de atac reală asupra lui Harris… iar asta va fi mai eficientă decât orice reclamă de 30 de secunde care rulează de 100 de ori de acum până la ziua alegerilor”.

Evenimentul este și mai crucial pentru Harris. Ea s-a prezentat deja publicului la Convenția Națională Democrată de luna trecută, dar dezbaterea va fi o oportunitate de a le spune alegătorilor mai multe despre propunerile ei.

După ce a fost criticată pentru campania ei „relativ ușoară” în privința politicii, Kamala Harris va trebui, de asemenea, să-i convingă pe alegători că planurile ei sunt substanțiale.

3. Va merge „procurorul Harris” după „infractorul Trump”?

Harris a făcut din experiența ei ca procuror o parte centrală a identității sale politice și a fost mai dispusă decât Biden să-l atace pe Trump pe calea campaniei pentru condamnările sale penale.

„Știu tipul lui Donald Trump. Am avut de-a face cu oameni ca el întreaga mea carieră”, a spus Harris în repetate rânduri. Kamala a reușit să energizeze oamenii prezenți la mitinguri prezentând contrastul dintre ea și fostul președinte.

Trump, care a scăpat de condamnare până după alegeri, a acuzat-o pe Harris că este un procuror „radical” și un „procuror de district slab în fața crimei”. Cel mai probabil, fostul președinte va repeta acuzațiile în timpul dezbaterii.

4. A cărui viziune economică va răsuna?

Economia rămâne principala preocupare a alegătorilor, deoarece prețurile ridicate continuă să le afecteze finanțele și automat, viețile. Harris și Trump își vor prezenta viziunile economice concurente pentru a reduce costul ridicat al vieții din SUA.

Trump vrea să reducă impozitele, dincolo de extinderea reducerilor pe care le-a adoptat în 2017, să stimuleze producția de energie, să taie cheltuielile guvernamentale și să-l implice pe Elon Musk în urmărirea dereglementării agresive. De asemenea, plănuiește să impună tarife cuprinzătoare asupra importurilor, reluând agenda economică „America First”.

Pe de altă parte, Harris vrea să crească impozitele pentru bogați și marii corporatiști pentru a lărgi rețeaua de siguranță socială și a oferi credite fiscale pentru îngrijirea copiilor și beneficii fiscale pentru proprietarii de mici afaceri.

De asemenea, vrea să combată speculațiile de preț, deși nu a oferit multe detalii, stârnind îngrijorări cu privire la controlul prețurilor în rândul unor economiști.

Analiștii FT se așteaptă ca Trump să continue să dea vina pe Administrația Biden pentru costul ridicat al vieții, în timp ce Harris va sublinia scăderea inflației și milioanele de locuri de muncă create în timp ce Biden și ea au fost la putere.

În cea mai mare parte a acestui an, alegătorii au spus că au mai multă încredere în Trump în ceea ce privește economia, dar luna trecută un sondaj FT-Michigan Ross a arătat că acest lucru s-a schimbat, iar mulți dintre ei au acum încredere în Harris.

5. Cine va fi mai puternic pe subiectele fierbinți ale imigrației și avortului?

Harris și Trump vor încerca să profite de pozițiile lor pe două probleme esențiale pentru alegătorii din SUA: avortul și imigrația.

Trump a fost mai mult în defensivă în privința drepturilor la avort și se luptă să-și definească poziția, în timp ce încearcă să echilibreze opiniile puternice ale religioșilor anti-avort care formează o parte centrală a bazei sale de alegători, fără a aliena alegătorii moderați și independenți care tind să susțină drepturile reproductive.

Harris, care a militat puternic pentru drepturile reproductive, va încerca să-l asocieze pe fostul președinte cu anularea „Roe vs Wade” de către Curtea Supremă în 2022, o mișcare care a fost posibilă datorită numirii a trei judecători conservatori în timpul președinției lui Trump.

Fostul Președinte, între timp, va încerca să-l critice pe Biden pentru toți imigranții ilegali care au trecut granița SUA-Mexic în timpul mandatului său. De asemenea, va încerca să concentreze vina asupra Kamalei Harris, care a fost însărcinată de Biden să abordeze cauzele fundamentale ale migrației din America Latină.

Strategul republican Doug Heye a spus că „dacă Trump se va concentra în timpul dezbaterii” atunci când Harris spune că va face ceva, pe orice subiect, inclusiv securitatea frontierei, tot ce trebuie să spună este: „ai fost acolo timp de trei ani și jumătate — de ce nu ai făcut nimic până acum?”

Citește și