• Camera Reprezentanților din Florida a dat joi aprobarea finală pentru interzicerea avortului peste șase săptămâni.
  • În prezent, Florida permite avorturile până la 15 săptămâni.
  • Sondajele au arătat că majoritatea americanilor susțin avortul legal în majoritatea cazurilor.

Camera Reprezentanților din Florida, condusă de republicani, a dat joi aprobarea finală pentru interzicerea avortului peste șase săptămâni, pregătind terenul pentru ca accesul la avort să fie drastic redus în acest stat și în tot sudul SUA, scrie POLITICO.

Legislatorii au aprobat decizia cu un vot de 70-40. Proiectul de lege a trecut de Senatul statului cu un vot de 26-13 la 3 aprilie.

Legislația, care face excepții pentru avorturi în caz de viol, incest și atunci când viața sau sănătatea mamei sunt în pericol grav, se îndreaptă în continuare spre biroul guvernatorului Ron DeSantis pentru a fi semnată.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

DeSantis, care este așteptat să candideze la nominalizarea republicană pentru președinție în 2024, a declarat că susține restricționarea limitei de avort gestațional din stat la șase săptămâni.

În prezent, Florida permite avorturile până la 15 săptămâni.

Susținerea unor restricții mai severe ar putea implica riscuri politice pentru DeSantis în cazul în care va câștiga nominalizarea republicană.

În timp ce aproximativ 13 state interzic avortul după șase săptămâni sau mai devreme, sondajele au arătat în mod constant că majoritatea americanilor susțin avortul legal în majoritatea cazurilor.

Un sondaj Reuters/Ipsos finalizat miercuri a constatat că 43% dintre republicani au declarat că este mai puțin probabil să voteze pentru un politician care susține limitarea accesului la avort.

Soarta măsurii ar putea depinde de rezultatul unei contestații în instanță a actualei interdicții a avortului de 15 săptămâni din stat, despre care furnizorii de servicii de avort au susținut că încalcă dreptul constituțional al statului la intimitate. Cazul este în curs de soluționare la Curtea Supremă din Florida.

Pacientele din sud-estul SUA călătoresc în Florida pentru a-și întrerupe sarcina de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut hotărârea Roe vs. Wade, eliminând dreptul federal la avort.

Majoritatea celorlalte state din regiune au interzis deja procedura în stadii incipiente ale sarcinii.

Citește și:

Regele Charles al III-lea a decis. Nu își invită fosta cumnată, Ducesa de York, la încoronare

Regele Charles, dezamăgit” că Meghan, Archie și Lilibet vor lipsi de la încoronare

Gafa majoră făcută de Joe Biden. Președintele american confundă echipa de rugby „All Blacks” cu forța militară „Black and Tan”