• Trupele ucrainene au intrat pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk.
  • Armata ucraineană a lovit punctele strategice ale rușilor din Tendrivska Kosa.
  • Ucrainenii au scufundat un submarin rusesc în zona portului Sevastopol.
  • Armata ucraineană a lovit și depozite petroliere din regiunile Belgorod, Kursk și Rostov.
  • Zelenski a extins până-n noiembrie legea marțială și a mobilizării în Ucraina.

Anul trecut, nu le-a reușit contraofensiva de primăvară, așa că anul ăsta o mută pe vară. Acum, când ajung în Ucraina toate ajutoarele promise de Occident, oamenii lui Zelenski prind curaj și intră peste ruși.

Ucrainenii au dat buzna pe teritoriul Rusiei, la Kursk, de unde au luat prizonieri de război. Au atacat și pe apă. O altă lovitură au dat-o în nordul Mării Negre, pe o insulă de lângă Crimeea. Au distrus fortărețele rusești, blindatele și armamentul de război al rușilor.

În urmă cu câteva zile, ucrainenii au distrus și un submarin rusesc în zona portului Sevastopol și un sistem de apărare. Rusia a fost nevoită să treacă la submarine după ce și-a restras navele din Crimeea și le-a mutat spre Novorossisk și Marea Azov.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate rus, apoi a avut o altă reuniune de urgență cu tot guvernul. După câteva ore de discuții, au bătut în cuie un plan de ajutor pentru locuitorii din Kursk. Putin i-a acuzat pe ucraineni că cei 300 de luptători trimiși de Zelenski ar fi tras în clădiri și ambulanțe. O parte din luptători ar fi din „Legiunea Libertatea Rusiei” – formată din voluntari ruşi care luptă de partea ucraineană, spun analiștii politici.

Zelenski a prelungit până-n noiembrie legea marțială și a mobilizării în Ucraina. Le-a cerut țărilor europene care găzduiesc ucraineni încă de la începutul războiului și sunt apți de luptă – să-i trimită înapoi în Ucraina.

Citește și